Vlákno názorů k dotazu E-neschopenka nemoc ke konci měsíce od P - Dobrý den, ráda bych přidala i svou zkušenost: denně...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 3. 2020 12:51

P (neregistrovaný)

Dobrý den,

ráda bych přidala i svou zkušenost: denně se mi stahuje přímo do mzdového programu nově zaevidované PN na OSSZ. S tím problém nemám. Problém mám s lístky na peníze. Lékaři je neposílají a když už jo, tak i s týdenním zpožděním. Dále si mi zaměstnanci, kteří onemocněli v lednu, stěžují, že nemocenskou za leden dostali až na konci února. To dřív nebylo, jakmile jsem poslala lístky na peníze na OSSZ, tak do 10 dnů měli peníze na účtě (z mé starny je příloha odesílána hned jak je potřeba).

Problém mám s nemocemi na přelomu měsíce, např. zaměstnanec onemocní 25.2.2020, lístek na peníze k 29.2.2020 nepřijde, mzdy odesíláme 6.3.2020 a pokud mi do té doby nepřijde ten lístek nebo ukončení, tak zaměstnanec nedostane proplacenou náhradu za nemoc.

Platí, prosím, pořád, že lístek na peníze musí být ke 14. dni PN, popř. na požádání i k jinému datu (např. ke konci měsíce)?

P.

• 2. 3. 2020 13:38

Kara1 (neregistrovaný)

V zákoně je, že lékař má zaslat na sociálku potvrzení o trvání neschopnosti nejméně 1x měsíčně. Pokud nemoc trvá déle než 14 dní, tak i ke 14. dni. A také samozřejmě uschopnění.
    Z toho mně vyplývá, že když je nemocen např. od 25.1. a není uschopněn, má doktor poslat potvrzení o trvání třeba k 31.1. (to je to "nejméně 1x měsíčně"). Pak má poslat potvrzení o trvání k 7.2. (to je ke 14. dni) a pokud stále není uschopněn, tak zase další potvrzení o trvání ke konci měsíce.
    Jenže sama sociálka informovala mylně lékaře, že poprvé mají vystavit potvrzení o trvání až ke 14. dni. Což je špatný výklad, protože když budu dělat mzdy hned v prvních dnech měsíce, kdy tam ještě neuvidím potvrzení o trvání ke 14. dni a nevidím ani potvrzení o trvání k 31.1., tak bych mu neměla vyplatit náhradu mzdy, protože nemám žádné potvrzení, že nemoc trvala až do konce měsíce. Lidi se zlobí, doktoři se zlobí. Sociálka ale také nevyplatí nemocenské dávky, když nemá od doktora potvrzení o trvání.
    Je v tom fakt b....l a podílí se na něm svými mylnými pokyny i sama sociálka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).