Vy (odběratel) vezmete všechny faktury s DUZP 2019 a zaúčtujete je do roku 2019. Ovšem dodavatel vezme všechny faktury vystavené v roce 2020 a zaúčtuje je do roku 2020. Vy k 31.12. evidujete závazek, ale on neviduje pohhledávku. A není síla, jak to dát dohromady, protože u vás i u něj se jedná o pár dokladů a nepředpokládám, že vy či on změní způsob nakládání s doklady a jejich účtování na přelomu účetních období. Účtujete faktury na přelomu listopadu a prosince podle stejných pravidel jako na přelomu účetních období? Myslím, že ne. A on zřejmě celý rok pořád stejně.
Vžyť to takhle funguje i obráceně. Vy jako odběratel můžete zaúčtovat přijatou fakturu do roku 2020, dodavatel po vás bude vyžadovat potvrzení své pohledávky a vy mu nevyhovíte, protože závazek máte evidovaný až v roce 2020 (u cizoměnových je to správně i podle standardů). Účtuje to přes časové rozlišení, tedy pokud má rozvahový den taky 31.12. (klidně ho může mít kdykoli jindy).
Tak já nevím, stojím si na vedení? Píšu, že dodavatel argumentuje tím, že SVOU fakturu, kterou ON vystavil s DUZP 31.12.2019 má v roce 2020 - tomu já nerozumím. Tomu, co vy píšete ano, samozřejmě, že si já můžu jeho fakturu, kterou vystavil v 2020 zaúčtovat až v roce 2020, přesto že má DUZP 2019 a řešit přes časové rozlišení.
Z ČÚS č. 001. Já se snažím vysvětlit, že jedna věc je, jak to má být správně a druhá věc, jak a kdy a kam se to zaúčtuje. A když to zkrátka jde čtyřmi způsoby, tak se ve výsledku můžete sejít 4x nebo jen 1x a přesto to budou mít oba správně a proto to pravdivé potvrzení získá jen v jednom případě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.