Já se přiznám, že do úroků z hypoték se mně v rámci ročního zúčtování moc nechce, ale cítím jako svoji povinnost pracovníkovi v tomto směru vyhovět (má na to nárok). Zaměstnanci to vysvětlím a připravím mu daňové přiznání a on si to donese na finanční úřad (nebo to někdy odnesu i já, když tam mám zrovna cestu). Pro mě je příprava daňového přiznání otázka pár minut a jsem klidnější.
Děkuji za informace.
Za mnou chodí známý, třeba z Policie Čr, že jim to prostě mzdovka neudělá.
Dělám jim pak daňový přiznání já.
Ale teď jsem v této situaci také a jedná se o větší počet zaměstnanců, tak jsem se domnívala, že je s odkazem na zákon pošlu za někým jiným.
Časově to bude náročnější ale nedá se nic dělat.
Díky.
píše: cítím jako svoji povinnost pracovníkovi v tomto směru vyhovět (má na to nárok). Zaměstnanci to vysvětlím a připravím mu daňové přiznání
píše, že na to má nárok. takže aby se mzdová účetní zbavila zodpovědnosti, tak mu vyplní daňové přiznání (k čemuž nemá ani oprávnění!) a přehodí odpovědnost na zaměstnance.
Ne na zaměstnance. Na finanční úřad, protože ten posoudí oprávněnost či neoprávněnost odpočtu či jen částečně, protože účetní si není jistá. Ne že by účetní svoji práci neuměla, ale méně zkušená účetní se v některých úvěrových smlouvách fakt nemusí vyznat, úvěr, refinancování, další refinancování a z toho pořídí jak byt ke svému bydlení (který třeba ještě přestavuje, takže tam vlastně ještě nebydlí), tak druhý byt k pronájmu..... I pro zkušené mzdovky jsou některé případy jsou fakt hodně složité a pracovníci finančního úřadu stále opakují: pokud má účetní pochybnosti, ať RZD nedělá a zaměstnanec ať si podá přiznání. FÚ má více možností k ověření stavu. Já z těch úroků také vždycky zestárnu, někdy je to jednoduché, ale také jsem již odmítla - a udělala jsem dobře, protože nakonec se ukázalo, že mohl uplatnit jen část z těch úroků. Ale jak se zlobil! Že je to má povinnost a minulá účetní mu to uznala.
Dříve se v RZD mohly odečíst jen úroky z půjčky ze stavebního spoření. Pokud měl někdo hypotéku od banky, tak odpočet jedině podáním přiznání. Pak to všechno přehodili na zaměstnavatele (tzn. že s tím bojují mzdovky).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.