Zdravím, podle zákona je to povinnost a když je vše OK, není důvod to flákat. V některých případech je ale provedení RZD opravdu velký risk - cizinci, rozdělené rodiny, více dětí od různých rodičů, více zaměstnání v roce.
Zatímco stát má přístup do všech databází a registrů, mzdová je odkázaná na papíry, které jí zaměstnanec donese. Odpovědnost nese zaměstnavatel. Jak jsem psal níže, není za to výslovná sankce a zaměstnavatel řekněme nemusí odmítnout, ale může mít pochybnosti o pravosti/úplnosti dokumentů a z toho důvodu RZD neprovést.
Velice děkuji za informaci, že státní instituce se tomu taky vyhýbají, je to stejné jako se Švarc systémem a fakturací poslaneckých asistentů. Udělat zaměstnanci přiznání, ať si to sám vybojuje, je podle mého názoru velice solidní přístup.
Naprosto souhlasím s Karou. Jsme lidi, ne stroje, odmítnout udělat RZD asi není úplně košér, ale pokud se snažím najít jinou alternativu, která bude pro zaměstnance stejná nebo lepší, já mu s tím pomůžu, on si podá přiznání, pokud bude něco špatně, vyřeší s pracovníkem FÚ a daň případně vratku bude mít stoprocent dobře. Všichni budou spokojeni. Taky už jsem to párkrát vyřešil tímto způsobem. Pokud se obě strany dokáží domluvit, nevidím v tom problém.
dobrá. a když bude cokoliv v DaP blbě (zapomene své mzdovce říct, a ta se zapomene na VŠE vyptat - odpočty, slevy, nebo že prodával na aukru, nebo něco pronajímal, nebo prodal auto či nemovitost...), tak tu zodpovědnost na sebe ta mzdovka vezme, až mu to FÚ dodaní i s penálema?
a co když by normálně neměl povinnost podávat DaP, a tím, že se podá, musí zdanit příjmy, které by jinak danit nemusel??
to vše si vezmete na zodpovědnost?
Určitě máte více zkušeností, já to nezpochybňuji, já jsem se s tak vyhrocenou situací ještě nesetkal. Píšu, pokud se dá se zaměstnancem domluvit, tzn. vyzpovídám a posoudím, navíc když dojde s přiznáním na FÚ, tak každý FÚ pomáhá FO s vyplňováním přiznání, mají na to speciální akce, tak proč by tam mělo být něco špatně?
A s tou zodpovědností, jako že by to na mě hodil? On mi to vypracoval, on za to může? Asi jsem v tomto naivní a možná na to doplatím.
Tak jinak - ačkoliv v termínu požádal o provedení RZD a předložil potřebné doklady, mzdová účetní ho odmítla provést. Nabídne mu, že mu vypracuje DPFO, ale on ví, že k tomu není kompetentní, tak jde za daňovým poradcem. otázka zní: Kdo zaplatí jeho práci, čas obou a vše další, o čemž už tu řeč byla?
OT. Už si na Vás někdy klientovi stěžoval jeho zaměstnanec, protože jste mu opravdu důrazně prokazatelně nesdělila, že musí přiložit k DAP jako přílohu Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a jemu volal správce daně a "obtěžoval" ho? Mně ano, a to jsem zaměstnanci chtěla "jen" bezplatně pomoci vyplnit DAP, protože o hodně prošvil termín pro žádost RZD. Příloha byla slovně uvedena mezi přílohami v textové části přiznání a zaměstnanec se ani neobtěžoval si to přečíst. To Vás pak přejde jakákoliv ochota pomáhat.
Nyní pomáhám s podklady pro DAP pouze svým dlouhodobým klientům pro které zpracovávám účetnictví nebo DE, a to ještě mám sepsáno plno otázek, které musíme společně s klientem dopředu probrat.
Pokud je nějaký problém při RZD např. u nezdanitelných částech základu daně - úroky z úvěru, tak většinou už to je na podporu daňového poradce. A odpovědnost za uznání úroků není na správci daně, protože správce daně nemusí nic a za pár měsíců či let jeho nadřízený nemusí uznat nic a FÚ vše doměří. Takže občas i daňový poradce to řeší tak, že podá nejdříve řádné daňové přiznání bez úroku, pak vyčká a následně podá dodatečné daňové přiznání s "rizikovým" úrokem. A hlavně, daňový poradce má pod sebou stále tu "peřinku" odpovědnostního pojištění. Tuto "peřinku" účetní, která mimo svoji profesi zpracuje daňové přiznání, nemá.
Ne, na to si nikdo nestěžoval. Kdyby ano, odkázala bych ho do patřičných mezí (a klientovi to vysvětlila).
Naopak - stěžoval si na to, že jsem odmítla zpracovat RZD, protože jsem měla pochybnosti o uplatnitelnosti celých úroků. Nebo si stěžoval na to, že jsem ho upozornila, že je povinen udělat si přiznání, protože v potvrzení o zdanitelných příjmech od předešlého zaměstnavatele bylo uvedeno, že v některých měsících nepodepsal daňové prohlášení a přitom byla zálohová daň. Tak prý jsem ho upozornila pozdě (koncem března - až jsem dělala RZD a probírala se dodanými doklady) a jak on to teď má stihnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.