Trvalé bydliště je celkem nepodstatné. Má manželka nějaký příjem? Sňatkem přešla vyživovací povinnost z rodičů na manželku. Pokud dostatečný příjem na uplatnění slevy na manžela neměla, tak si mohl rodič uplatnit daňové zvýhodnění v případě, že měl s dítětem společnou domácnost.
Tak to musím zjistit, jak to měl jeho syn s manželkou. Ale podle všeho jsou mladí oba studenti na JAMU a protože to jsou hudebníci, tak jsou už možná 2 roky zaměstnáni v jednom hudebním souboru jako zaměstnanci. Myslím tedy, že manželka nic neuplatňuje na manžela, protože je na tom stejně jako on. Poradíte mi, prosím, zda by v tomto případě bylo nutno něco dodaňovat a co je nutno z mé strany (účetní) mít za podklady k prokázání případné slevy na syna?
Zjistila jsem bližší informace. Syn našeho zaměstnance je student, který má současně pracovní poměr v hudebním souboru. Jeho manželka je studentka a nikde nepracuje. Po sňatku si koupili byt, ale nenastěhovali se do něj hned, jen si oba změnili trvalé bydliště (od 8/2019). Bydleli až do 2/2020 na kolejích v Brně a o víkendech každý u rodičů. Až si dovybavili byt, tak se tam nastěhovali - což je 3/2020 - a to mi právě zaměstnanec přišel oznámit a uvést do svého prohlášení k dani. Stačí mi tato jeho informace uvedená do prohlášení k tomu, abych nic nemusela dodaňovat? Je třeba, aby mi něco doložil? Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.