Předchozí odpověď je špatná - není ŽÁDNÁ situace, kdy by zaměstnanci místo 100 % náleželo 60 % mzdy.
Pokud vám byla nařízena karanténa, náleží vám náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku, který je upraven obdobným způsobem, jakým se upravuje denní vyměřovací základ pro výpočet nemocenského .
V případě, že vám karanténa nařízena nebyla, náleží vám náhrada mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku, pokud zaměstnavatel nerozhodl o částečné nezaměstnanosti - v takovém případě by vám náležela NÁHRADA MZDY ve výši NEJMÉNĚ 60 % průměrného výdělku.
Zdravím, pouze názor - § 209, odst. 1 ZP dočasné omezení odbytu, jak píše Aion, částečná nezaměstnanost. Tamtéž § 209, odst. 2 ZP - kde nepůsobí odborová organizace, nahrazuje dohodu o výši průměrného výdělku vnitřní předpis zaměstnavatele.
Mně z toho tedy výslovně nevyplývá, že při absenci odborů musela být náhrada také 60% nebo víc. Ideální by bylo se dohodnout, kolik zaměstnancům "stačí" versus kolik zaměstnavatel unese, a pak vydat vnitřní předpis.
kuchař i číšník berou ZARUČENOU mzdu, což zdaleka není minimální mzda. pokud ne, měli se proti tomu ohradit.
ano, je to zlý, ale pro zaměstnavatele bych řekla možná ještě horší, žádné tržby a všem zaměstnancům platit 60 % mzdy. vyčkejte, až bude oficiálně schválena nějaká pomoc, jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům a OSVČ.
I v dnešní době, bere číšník servírka minimálku. A to ještě málo kdo dá plný úvazek.Ještě v horším jen DPP nebo DPČ. Jsem z oboru, práci dělám 15 let ráda. Ale až po 12ti letech jsem našla (normálního) zaměstnavatele, který mi dal smlouvu a to jen z důvodů, že nutně potřebovali člověka. Není dobré se vyjadřovat vůbec k oboru či tématu člověku neznámém. A nedělají to jen malé restaurace, hospůdky, ale i luxusní restaurace. Tohle je Gastronomie a tak to v ní funguje. A kuchař, který dělá za minimálku není normální. I za 20000 je málo.!
ale to je problém těch kuchařů a číšníků, že raděj za minimálku (naprosto protizákonně) a zbytek na ruku. právě proto, že s tím souhlasí, to tak je. teď, když byl nedostatek těchto lidí, tak se to zlepšilo. Mě je tento obor známý hodně, a to podstatně déle než vám :-) a můžu vám říct, ani jeden kuchař ani číšník z naší rodiny nepracoval za minimálku, i když pak hledání zaměstnavatele trvalo dýl. a ani jsme nikdy za dobu provozování restaurace nedávali zaměstnancům minimální mzdu. je to o lidech.
Vážení a milí, to máte z toho, že děláte za polovinu mzdy oficiálně a polovinu "na ruku" bez papírů. Pak máte narvané hospody hosty, co hledají za pár korun skvělé jídlo a obsluhu, jste utahaní a váš šéf je v balíku. Když se něco stane, v klidu to přežije. Vy ne, protože dostanete všechny nároky jen z oficiální mzdy (a nejen nemocenskou, důchody nebo ošetřovné). Kuchaři nevěděli, co by si za práci řekli. Klidně 40 nebo 50 tisíc... Všichni majitelé gastrofirem sháněli kuchaře a na trhu práce zůstali jen kuchaři zoufalci nebo alkoholici. Tak teď holt musíte čerpat z těch peněz, které jste dostávali na ruku ;-)!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.