Zdravím, když se toho zatím neujal nějaký profík - tím vnitřním předpisem vydaným podle § 209, odst. 2 ZP se právě stanovuje procento té náhrady v intervalu 60-nekonečno %.
Podle § 305 ZP musí být písemný, nesmí mít zpětnou účinnost, musí být vyhlášen "na nástěnce" a do 15 dnů s ním musí být seznámeni zaměstnanci, 10 let se archivuje. Očekávám, že budou-li opravdu přiznány nějaké státní náhrady, bude s tím jako obvykle tři pr… byrokracie a tohle bude určitě "příloha č.1" k žádosti.
profík se nějak odmlčel, když tvrdil blbosti :-)
pokud nemají ve chvíli, kdy pošlou zaměstnance domů, žádnou směrnici na víc než 60 %, tak zaměstnancům bez dalšího musí vyplatit 60 %.
pokud ke dni kdy nastaly překážky je předpis, který stanoví víc, vyplácíte víc.
takže to, co jsem napsala hned jako první odpověď - je nárok na 60 % ze zákona. za 30 let praxe jsem se nesetkala s tím, že by soukromá dopravní firma, natož restaurace, např. v kolektivní smlouvě dobrovolně slíbila víc.
neb světe div se, i když tomu VN nevěří, výjimečný stav je považován za živelnou pohromu.
Zdravím, a opravdu to nemusí být bez vnitřního předpisu 100% podle § 208? Samotnému mi to zní jako totální papírokracie, jenže takový je celý zákoník práce "pokud zaměstnanec z vnitřního předpisu předem nezjistí, že dostane 60% (aby se třeba mohl jít ucházet o práci do jiné hospody v ulici-sorry, nemístné;-), může právem čekat, že dostane 100% a tak je také dostane"
Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207,...
a co je v § 207? živelná pohroma. a co je vyhlášení pandemie WHO? a vyhlášení nouzového stavu naší vládou? živelná pohroma, katastrofa, a už nemám čas vysvětlovat znovu a znovu proč je to živelná pohroma. koukněte teda když nevěříte předpisům na wiki.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Katastrofa
pracovník zjistí ze ZP, že musí dostat 60 %. z vnitřních předpisů zda má nárok na víc. ale jestli najdete hospodu, kde dávají předpisem víc, prosím napište, byl by to českej unikát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.