Vlákno názorů k dotazu Ošetřovné u OSVČ - mohu žádat i já? Pomožte prosím. od javi - Dobrý den, psala jsem si na ministerstvo prům....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2020 10:24

javi (neregistrovaný)

Dobrý den, psala jsem si na ministerstvo prům. a obchodu dotaz, zda je možné čerpat ošetřovné OSVČ a zároveň částečně podnikat z domu a fakturovat. Dnes mi přišla tato odpověď: Součástí podmínek programu není vyloučení ekonomických aktivit provozovaných z domu. Smyslem programu je pomoci OSVČ, které jsou se svými dětmi prokazatelně doma. Je možno pokračovat ve své ekonomické aktivitě z domova a vystavovat faktury/vykonávat činnost prostřednictvím zaměstnanců. Z výše uvedeného důvodu můžete čerpat ošetřovné po celou dobu.

• 6. 4. 2020 11:03

xy (neregistrovaný)

ano, ti co mají zaměstnance mohou fakturovat, protože zaměstnanci dál pracují, i když zaměstnavatel nemůže, protože se musí starat o dítě.

• 6. 4. 2020 20:48

T. (neregistrovaný)

Dobrý den, myslím si, že nemáte zcela pravdu. Dotaci chápu jako jistou kompenzaci za to, že máte dítě, s kterým musíte být doma, věnovat se mu a to ne z vaší libovůle. Jako OSVČ práci musím také dělat, ale v noci, takže jedu na minimálně dvousměnný provoz. To by se nestalo, kdyby nebyl COVID režim státem nařízen. Spousta zaměstnanců jsou na OČR, budou tedy pobírat sociální dávky a budou i pro zaměstnavatel pracovat, protože jiní pracovat nemohou .... prostě to vyžaduje situace ..... následně pak možná dostanou premie za to, že firmu podrželi, když to potřebovala. Je to můj názor a chápu, že někomu se nemusí líbit. Ten kdo bojuje za to, aby jeho zákazníci nezkrachovali a nestrhli i na sebe navázané jiné podnikatele, nebo to nevzdali, to snad chápe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).