Vlákno názorů k dotazu OSVČ ošetřovné a manželka na rodičovské. ANO / NE? od mo - Dobrý den, je to celé divné. Pokud má...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 4. 2020 22:51

mo (neregistrovaný)

Dobrý den, je to celé divné. Pokud má zaměstnanec ženu na RD s jedním dítětem, na starší dítě si ošetřovovné vzít může. MPO uvádí, že v případě OSVČ jsou podmínky na ošetřovné obdobné. Kliknete na podmínky - vše ok - a pak někde v odkazu na dotazy/odpovědi pod otázkou č.4 uvedou, že ve stejné situaci OSVČ nárok nemá. To je přece blbost..

Já předpokládám, že kdyby OSVČ neměl nárok, bylo by tohle kritérium (žena na RD/MD) uvedeno v základních podmínkách a prohlášeních. Tam akorát OSVČ prohlašuje, že na dítě, na které si žádá OČR nepobírá jiná osoba RP nebo jiný příspěvek.

Nevím, co si o tom myslet..
    Také uvítám názor odborníka..

• 14. 4. 2020 12:18

mo (neregistrovaný)

Dobrý den, dnes jsem se dovolala na info linku MPO. Paní na telefonu nebyla schopna vůbec pochopit můj dotaz. Snažili jsme se ho i spolu zformulovat a zadat jako nový podnět k veřejné odpovědi a nepodařilo se. Prý je to již zodpovězeno v dotazech a osvč nárok asi nemá. Já se ptám proč, kde je nějaké podrobnější info, vždyť žadatel stanovené podmínky splňuje.. Mmj MPSV uvádí, že podmínky pro zaměstnance a osvč jsou stejné.. Naprosto motala věci dohromady (místo dotazu - viz této zakladatel diskuze - mluvila o osvč na vedlejší činnost a RD nebo o osvč, která je ma RD).. Prostě marnost nad marnost, nevěděla na co odpovídá..

Má někdo informaci od kompetentní osoby nebo zkušenost s již schválenou žádostí?

Děkuji

• 15. 4. 2020 10:30

Jana (neregistrovaný)

Ale ono to tam je. Je napsano na stejne dite ci deti, nezaopatrene deti... to je mysleno jako ostatni deti. Je to primo v cestnem prohlaseni s odkazem na bod 1.pod carou.... tak se vratte na prvni stranu a prectete si co je bod 1.pod carou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).