Jsem jednatelem ve své společnosti, jelikož nikdo jiný pověřený ve firmě není, protože jsem v ní sám, tak jsem se sebou sepsal pracovní smlouvu a pracuji pro svou firmu jako zaměstnanec již bez mála 10 let. Platím poctivě daně jako OSVČ a přes sliby v televizi, že existuje program Antivirus jsem se do něj přihlásil. Vyplnil všechny náležitosti a dnes mi volali z úřadu práce, že na něj nemám nárok. Do června jsem nucen státem neprovozovat činnost v podnikání a mám nulový příjem. Může mi někdo poradit co mám dělat, abych přežil tohle období nějak se ctí?
Dnes mi došel datovkou dopis z ÚP , že po doložení pracovní smlouvy je ve vyúčtování ANTIVIRU chyba a to že jako jediný jednatel jsem podepsal se sebou pracovní smlouvu.
Ještě jsem nestihl sepsat dotaz proč. Po hledání na internetu jsem nabyl dojmu, že judikatury soudů označily tento postup za střet zájmů a že to nelze. Předpokládám, že ÚP se tím řídí a ověřím si to dotazem. Docela by mě zajímalo, zda mají i nějakou jinou oporu v zákoně. Protože rozsudkem Nejvyššího soudu č. j. 10 Ads 284/2017 – 42 ze dne 17.1.2019 došlo ke zlomu oproti předchozím verdiktům. Označil, že není možné brát každou takovou pracovní smlouvu jako střed zájmu automaticky. Z rozsudku lze pak vyvodit obecný závěr, že pokud jsou podmínky pracovní smlouvy standardní, není zásadně na újmu její platnosti, pokud ji sám se sebou uzavře statutární orgán právnické osoby.
No soudit se asi nebudu, ale zkusím je alespoň potrápit :-)
V každém případě pro sociálku, zdravotní pojišťovnu i berňák jsem zaměstnancem a roky platím řádně odvody. A hle teď z ÚP nedostanu nic - nejsem OSVČ a jak mi bylo napsáno tak ani zaměstnanec. Kocourkov :-)
Šetřit se musí. Máte papír v ruce, víte proti čemu brojit. Netřeba se hned soudit. Možností je víc. Je to úřední papír - myslím tím rozhodnutí s poučením nebo jen prosté oznámení bez poučení? Někdy stačí argumenty, někdy ne, soud je až to poslední. Jste dokládal pracovní smlouvu, ze kdy a na jakou činnost byla? Byl jste někdy na nemocenské, pobíral nějaké dávky z nemocenského pojištění?
Zdravím, řeklo by se - je to nenárokový příspěvek, tak si asi můžou udělat pravidla jaká chtějí. V Antivirus manuálu verze 3 jsem se dočetl, že pracovní smlouva jednatele se sebou samým se nebude považovat za pracovněprávní vztah. Ovšem smlouva uzavřená jinou osobou (jménem zaměstnavatele na základě zmocnění jednatelem) k uzavření pracovní smlouvy s tím samým jednatelem se tam nevylučuje. Tak si počkáme na verzi 4 … 5 ….
Když se budu držet usnesení vlády, to je poměrně stručné, pokud ten pracovní poměr trvá "dost dlouho", tak to asi nebude spekulace a záměru usnesení udržet zaměstnanost takový příspěvek přece neodporuje.
No, šetřit se musí. Otázkou je, jestli v době podpisu dohody, kdy platila verze menší než 3, při splnění všech požadavků podle dané verze manuálu by se toho šlo dovolat. V textu vlastní dohody se nic nezměnilo. Jak psal Robin, použili střet zájmů ("... z důvodu rozdílnosti zájmů obou stran. Pro účely zaměstnanosti se taková osoba nepovažuje za zaměstnance v pracovním poměru." - nějaký jejich (zaměstnavatele a zaměstnance) rozdílný zájem vůči ÚP nevidím. Jestli je takto zaměstnán celé roky, a tedy celou dobu platí i příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, odvolal bych se na zákaz diskriminace podle zákona o zaměstnanosti. Také bych se obrátil na zde inzerované bezplatné advokáty, poslal dopis svému poslanci/senátorovi a zaměstnal bych Křečka, ale také bych se připravil na kontrolu - známe naše úředníky.
Z facebooku:
Z odůvodnění zamítnutí Antivirus:
V souladu s výkladem Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci Programu Antivirus nelze příspěvek poskytnout na zaměstnance, který je zároveň jednatelem společnosti, jestliže pracovní smlouva byla podepsána stejnou fyzickou osobu jak na straně zaměstnavatele, tak zaměstnance
Ministerstvo práce a sociálních věcí pro účely poskytování příspěvků aktivní politiky zaměstnanosti, tj. také příspěvku z programu Antivirus, nepřihlíží k pracovní smlouvě, která by byla podepsána stejnou osobou na jedné straně jakožto zaměstnavatelem a na druhé straně jakožto zaměstnancem, a to z důvodu rozdílnosti zájmů obou stran. Pro účely zaměstnanosti se taková osoba nepovažuje za zaměstnance v pracovním poměru.
To se to radí se čtyřmi žaludky .….. Ale mají tam i vtipálky, podal jsem vyúčtování Antivirus a najednou přišel datovkou leták "10 nejčastějších chyb ve vyúčtování".
Bylo mi to divné, tak jsem to vzal bod po bodu a bylo to č.8 - blbě vyplnění pojištění.
Jestli příště přijde učebnice matematiky v PDF, budu vědět, že jsem to pojistné měl zaokrouhlit a ne vyplnit v haléřích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.