Taky tápu, takže snad pomůže odkaz:
https://socialnipolitika.eu/2020/03/osetrovne-po-celou-dobu-uzavreni-skol-pro-deti-do-13-let-bude-vyplaceno-i-zpetne/
(nejčastější chyby zaměstnavatele, bod 3)
Nejčastější chyby zaměstnavatele, bod 3-
Zaměstnavatel řádně nevyplní údaje o dnech, ve kterých pojištěnec v průběhu měsíce, za který je o ošetřovné žádáno, pracoval. Za tyto dny se kromě skutečně odpracovaných dnů považují také dny, kdy pojištěnec čerpal dovolenou, nebo mu náležela náhrady mzdy z jiného důvodu.
Když svátek zaplatíte náhradou tak to nenáleží náhrada mzdy z jiného důvodu?
No to je další věc, která mi není jasná - když je zaměstnanec nemocný nebo na běžném OČR, tak mu přece zaměstnavatel svátek uprostřed nemoci nebo ošetřování neproplácí. Teď je to jinak? Zaměstnanec bude mít ošetřovné celý měsíc kromě dvou svátků, které má zaplatit zaměstnavatel? Já to nechápu...ty nejčastější chyby jsem pročetl několikrát.
Uff, mockrát děkuji paní Jasná, to se mi ulevilo. Takže se jenom zeptám na OSSZ, jestli chtějí poslat opravný Výkaz za duben, a do plánovaných směn nechám nezakřížkované dva svátky. A do "vykonávala zaměstnání ve dnech" nezakřížkuju nic.
Ještě jednou děkuji.
Přeji pokud možno klidný den.
Dobrý den paní Jasná,
prosím o radu. Já mám trošku jiný případ. Paní, která je na OČR od 13. 03. 2020 má standardní týdenní pracovní dobu od pondělí do pátku. Během měsíce dubna některé dny pracovala. Svátky 10. a 13. 04. 2020 by byly jejími pracovními dny (tj. pátek a pondělí). Zaměstnankyně ve výkazu tyto stávky však neoznačila jako péči o dítě a chtěla by je zaplatit. Mohu ji je zaplatit? Ve výkazu označila 7 pracovních dnů, kdy pečovala o dítě a také všechny soboty a neděle. Jsou v tomto případě soboty a neděle také vyloučené doby, když nečerpala ošetřovné celý kalendářní měsíc.
Děkuji předem za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.