Pokud čerpá OČR, nelze to nařídit tak, aby to vyměnil...
nařídit dovolenou můžete min. 14 dní předem- takže byste mohli nařídit dovolenou např. od 20.5. s tím, že pokud bude na OČR, bude na OČR, ale pokud by chtěl přijít do práce, čerpal by ten den dovolenou.
Nařídit celý měsíc asi lze, ale to bude asi proti dobrým mravům.... zde si nejsem jistá :-(
Ale min 14 dní nařídit můžete...
Může vyčerpat celý roční nárok dovolené - pokud by během roku došlo k ukončení pracovního poměru, tak přečerpaná dovolená se mu strhne z poslední mzdy
No, možná jsem to špatně napsala....
Vycházela jsem ze znění ZP: ....Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance....
Např. nechtěla bych, aby mi zaměstnavatel nařídil měsíc dovolené v červnu, když mám děti a o prázdniny budou doma, kdy bych si ji vzala raději .....
asi tak ....
Proč by se nemělo nepoužívat?
Dobré mravy je ještě mlhavější pojem než oprávněné zájmy zaměstnavatele a obchodní tajemství, ale tyto dva pojmy může zaměstnavatel definovat.
V době, kdy je to o tom, jak urvat co nejvíce na úkor druhého (včetně státu) , nevím, nevím. Ale o tom zrovna vy víte více.
Pojem mrav je filozofická kategorie, myslíte, že to patří na diskuzi o účetnictví?
Myslíte, že urážky patří na diskuzi, babo jedna jedovatá? Co vy víte, o čem já vím nebo nevím a co si myslím nebo jak konám? Normálně se jen slušně ptám na ten pojem (a nic záludného v mém dotazu nehledejte), protože zrovna včera ho v rozhovoru použila ministryně Benešová: „Stát žádnou škodu nezpůsobil,“ řekla Benešová. „Škodu hradí ten, který ji způsobil, a říkám, stát to rozhodně není,“ dodala. Na žaloby o náhradu škody se podle ní třesou advokáti, kteří doufají v tučné odměny. Škodu ale není jednoduché prokázat a odškodnění musí být v souladu s dobrými mravy".
Kromě toho, že mě urážíte, nevím, na co se ptáte nebo o čem chcete diskutovat.
Že nařízení dovolené v rozsahu jednoho měsíce (nebo celoročního nároku) není v rozporu s dobrými mravy, jsem vysvětlila tím, že oprávněné zájmy zaměstnance jsou až v druhém pořadí, za provozními důvody zaměstnavatele. Nevím, co zase chcete řešit. A protože pojem dobré mravy není a a ani nemůže být zákonnou úpravou definován, liší se například od oprávněných zájmů zaměstnavatele a obchodního tajemství, protože tyto pojmy zaměstnavatel může definovat podle svých konkrétních podmínek.
Ta baba :-) byla myšlena s úsměvem, zapomněla jsem na smajlík. Ale jinak sama se cítíte uražena, ale do mě se navážet můžete? Mě to také urazilo. Moje jednoduchá a nezáludná otázka byla zda se v právu nepoužívá slovní spojení dobré mravy. Já právník nejsem a neznám to, ale M. Benešová právník je a ta to použila. Tak jen mě to zaujalo. Nic víc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.