Vlákno názorů k dotazu Srážela se zálohová daň místo srážkové - prosím moc o radu od EvaLi - Rok 2019 mělo správně být u nepodepsaného prohlášení...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2020 21:46

EvaLi (neregistrovaný)

Rok 2019 mělo správně být u nepodepsaného prohlášení takto: leden - duben 615 Kč zálohová (čili 4x), pak se změnil zákon, takže květen - prosinec (a platí i pro letošní rok) - měla být srážková 603 Kč. Správně máte všechno zpětně opravit, včetně převedení částek a opravných Vyúčtování, jak píšete. Ale všechno je tak pracné, že já osobně bych tzv. nechala vyšumět, neopravovala nic a ať Vás případně zastřelí. Navíc jste pravděpodobně od května srážela zálohovou daň malinko větší než jste měla, takže jste stát neokrádala. S opravami strávíte dva-tři dny. Zjistila bych u zaměstnance, má-li vyřízenou daň s finančním úřadem a nikdo se nad ničím zvláštním nepozastavil. Vlastně byste musela také vystavit pracovníkovi nová potvrzení a to dva kusy. Já bych opravila určitě letošní rok od ledna. Záleží na vašem rozhodnutí. Zdravím

• 7. 5. 2020 11:45

Neri (neregistrovaný)

Děkuji za názor, zaměstnanec po mně POZP chtěl již během února, že do konce února mu jeho účetní podává DAP (je na hlavní činnost OSVČ a 2x zaměstnanec) a do této doby FÚ nic, zjistím ještě, zda v tom únoru podal a zda se už daňově vyrovnal. Říkala jsem o problému své šéfové - finanční ředitelce a ta mi řekla, že to tak mám nechat být i od nového roku, že odteď je to už správně, když se mu zvýšila mzda a neupozorňovat takovou maličkostí na sebe FÚ, tak jsem teď na vážkách.
    Správně bych tedy ten leden-březen přepočítala, požádala FÚ o převedení celých těch 1.845,- z účtu zálohové na srážkovou daň nebo si nechat převést 6x603 a 36Kč nechat jako přeplatek na zálohovce a ve mzdě 36Kč zaměstnanci vrátit? Jako co mu mám tuto částku vrátit? :) Jak se to dělá prakticky v systému? Musím teď otevřít měsíce leden-březen, odúčtovat a předělat a znovu zaúčtovat? Generuji jen předkontace o samotné účtování a zasílání se nestarám, tak nevím jestli lze sahat do zaúčtovaných měsíců? Nebo jen tento měsíc vrátit 36Kč zaměstnanci a při Vyúčtování za 2020 nahlásit přeplatek na zálohovce a nedoplatek na srážkovce a pořádat o převedení?
    Moc děkuji za rady, jsem vám všem vděčná:)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).