Rok 2019 mělo správně být u nepodepsaného prohlášení takto: leden - duben 615 Kč zálohová (čili 4x), pak se změnil zákon, takže květen - prosinec (a platí i pro letošní rok) - měla být srážková 603 Kč. Správně máte všechno zpětně opravit, včetně převedení částek a opravných Vyúčtování, jak píšete. Ale všechno je tak pracné, že já osobně bych tzv. nechala vyšumět, neopravovala nic a ať Vás případně zastřelí. Navíc jste pravděpodobně od května srážela zálohovou daň malinko větší než jste měla, takže jste stát neokrádala. S opravami strávíte dva-tři dny. Zjistila bych u zaměstnance, má-li vyřízenou daň s finančním úřadem a nikdo se nad ničím zvláštním nepozastavil. Vlastně byste musela také vystavit pracovníkovi nová potvrzení a to dva kusy. Já bych opravila určitě letošní rok od ledna. Záleží na vašem rozhodnutí. Zdravím
Děkuji za názor, zaměstnanec po mně POZP chtěl již během února, že do konce února mu jeho účetní podává DAP (je na hlavní činnost OSVČ a 2x zaměstnanec) a do této doby FÚ nic, zjistím ještě, zda v tom únoru podal a zda se už daňově vyrovnal. Říkala jsem o problému své šéfové - finanční ředitelce a ta mi řekla, že to tak mám nechat být i od nového roku, že odteď je to už správně, když se mu zvýšila mzda a neupozorňovat takovou maličkostí na sebe FÚ, tak jsem teď na vážkách.
Správně bych tedy ten leden-březen přepočítala, požádala FÚ o převedení celých těch 1.845,- z účtu zálohové na srážkovou daň nebo si nechat převést 6x603 a 36Kč nechat jako přeplatek na zálohovce a ve mzdě 36Kč zaměstnanci vrátit? Jako co mu mám tuto částku vrátit? :) Jak se to dělá prakticky v systému? Musím teď otevřít měsíce leden-březen, odúčtovat a předělat a znovu zaúčtovat? Generuji jen předkontace o samotné účtování a zasílání se nestarám, tak nevím jestli lze sahat do zaúčtovaných měsíců? Nebo jen tento měsíc vrátit 36Kč zaměstnanci a při Vyúčtování za 2020 nahlásit přeplatek na zálohovce a nedoplatek na srážkovce a pořádat o převedení?
Moc děkuji za rady, jsem vám všem vděčná:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.