Samozřejmě je rozdíl, z jakého důvodu by PP netrval celý kalendářní rok. Mám za to, že pokud by se jednalo o PP na dobu určitou, že by to tazatelka napsala.
Jiná věc je, pokud by byl PP v průběhu roku rozvázán, pak by byl nárok samozřejmě krácen.
A když máte takovou připomínku, můžete připojit, že o celoroční nárok by se smyslu judikatury jednalo i v případě, že by podmínka 60 dnů byla splněna až čerpáním samotné dovolené - NS je toho názoru, že zaměstnavatel musí vycházet z předpokladu vzniku nároku již v okamžiku, kdy zaměstnankyně začíná dovolenou čerpat.
O tom, že soud rozhodl o tom, že již čerpání ŘD za daný rok se považuje za odpracovanou dobu pro posouzení nároku vím, ale já se tady tohoto rozhodnutí nedržím. Při posouzení započítávám do odpracovaných dnů pouze čerpanou ŘD z předcházejících let, ale ne za daný rok. Můj názor je, že ve chvíli, kdy začne ŘD čerpat, nárok na tuto ŘD ještě nevznikl. Teď můžete napsat, že to je špatně, podle platné judikatury máte pravdu, ale zde se držím svého selského rozumu :-)
My se také držíme toho, že čerpat může to, na co vznikl nárok, zaměstnavatel je povinen umožnit čerpání dovolené po MD, ale nikde není, že i doby, na kterou nárok nevznikl. To, na což nárok nevznikl , podle § 217 může poskytnout, nikoliv, že musí. I když , za mne, je to celé špatně, protože proč zrovna MD je výkon práce, RD není výkon práce. Dovolená by měla být poskytována na skutečně odpracovanou dobu, žádnou dobu náhradní. A byl by pokoj.
Podle mě to píšete trochu jinak - jde o to, že odpracování 60 směn se naplní například v průběhu čerpání dovolené z předešlého roku (s připočtením dnů MD čerpané od počátku roku). Může se to brát i tak, že v době, kdy dovolenou začíná čerpat, se bude jednat o dovolenou za odpracované dny (v rozsahu nejvýše 2/12), avšak v jejím průběhu naplní 60 směn a protože neoznámila rozsah, o který žádá, zaměstnavatel musí přehodnotit druh dovolené na dovolenou za kal. rok a tuto ji poskytnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.