Re: Nezdanitelná částka - základní
Když budete vyplňovat DP, tak tam budete uvádět všechny své příjmy. Tedy i příjmy ze zaměstnání, zaplacené pojistné z mezd, zaplacenou zálohu na daň z příjmů sražená z mezd, případně vyplacený bonus na děti. K tomu si musíte od zaměstnavatele vyžádat potvrzení o výši příjmů za rok 2005. V DP budete potom uplatňovat odečitatelné položky za celý rok jak základní, tak i na manželku. Pokud to pro vás bude výhodnější a budete splňovat zákonem stanovené podmínky (§ 13a), můžete využít společného zdanění manželů.
1)Základní nezdanitelná částka se NIKDY nedělí, za kalendářní rok je 38040 Kč, bez ohledu na to, kolik měsíců v roce jste podnikal nebo jste byl zaměstnaný.
2)Daňové zvýhodnění je 500 Kč na každý měsíc za každé dítě, které vyživujete (buď je mu méně než 18 nebo je mu více než 18 a méně než 26 let a studuje a žijete s ním ve společné domácnosti). Takže jestliže máte např. 2 děti, obě celý rok studovaly, uplatníte 2 x 6000. Pokud se dítě teprve v průběhu roku narodilo, uplatníte zvýhodnění už za ten měsíc, ve kterém se narodilo, i kdyby se narodilo třeba poslední den v měsíci. Nebo 1 dítě studium celý rok, druhé odmaturovalo v červnu a od 1.7. pracuje. Pak uplatníte na jedno dítě 12x500 = 6000, na druhé 6x500=3000. Atd. Můžete si s manželkou děti rozdělit - ona uplatňuje jedno, Vy druhé, pokud má z čeho apod.
3) Pokud manželčin celoroční příjem nedosáhl 38040 Kč, můžete si na ni odečíst 21720 Kč. Tento odečet se dělí pouze v případě, že nebyla Vaší manželkou celý rok. Pokud jste se teprve v průběhu roku vzali, můžete si odečíst poměrnou část z 21720.
Do jejích příjmů se počítá: hrubá mzda ze zaměstnání, nemocenské dávky, mateřské dávky, podpora v nezaměstnanosti, hrubé tržby z jejího podnikání a důchod. Rodičovský příspěvek ani ostatní dávky státní soc. podpory (např. přídavky) se nezapočítávají.
Nezáleží na tom, kolik měsíců jste podnikal. Pokud jste byl před podnikáním zaměstnaný (nebo současně s podnikáním), vyžádáte si u zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech a příjmy dáte na přiznání dohromady a odečtete všechno, co odečíst chcete a můžete.
A když já jsem OSVČ a manžel zaměstnanec, který si neuplatňoval daňové zvýhodnění na děti a já jsem teď zjistila, že by pro nás bylo výhodnější kdyby si na alespoň jedno dítě zvýhodnění uplatnil, tak může svého zaměstnavatele požádat teď koncem roku?
Pokud to dítě nebylo během roku uplatňováno u Vás (třeba kdybyste měla ještě i zaměstnání a uplatňovala ho tam), tak může. Vy mu k tomu dáte svoje čestné prohlášení, že jako OSVČ slevu na toto dítě (jméno, příjmení, r.č.) nebude ve svém přiznání uplatňovat. Toto manžel doloží zaměstnavateli (také předloží rodný list dítěte, aby doložil jeho existenci) a na základě jeho žádosti zaměstnavatel provede zúčtování.
Pokud ale je situace taková, že manželé byli oba zaměstnání a např. každý by uplatňoval během roku slevu na 1 dítě a po skončení roku by zjistili, že je výhodnější, aby obě děti uplatnil jen jeden z nich, pak to jde také, ale u žádného nesmí být děláno zúčtování u zaměstnavatele, ale musí si oba podat přiznání, kde děti rozhodí jak potřebují.
čistě teoreticky by mě zajímalo, kdy je výhodnější využít slevu na jedno dítě. Jedná se o slevu 500 Kč a sazbu daně to neovlivní (jako dřív, že se po odečtu nezdanitelné částky na vyživované dítě dostal třeba do nižšího "pásma").I u min.mzdy je daň 480 Kč a jak známo, bonus ve výši 20 Kč(na jedno dítě) se nevyplácí. Možná o poživatele invalidních důchodů??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.