Pokud budete při nástupu na PPM nemocensky pojištěná, musíte splnit podmínku celkově 270 dnů nemocenského pojištění v posledních dvou letech před nástupem na PPM a současně 180 dnů pojištění jako OSVČ. Jak nízká nebo vysoká dávka bude, záleží na tom, jak vysoké NP a SP si jako OSVČ budete platit. Sice nepíšete, jaké pravděpodobné datum porodu lékař určil, ale předpokládám, že na PPM nastoupíte později než za 180 dnů od ukončení pracovního poměru.
přiznám se, že jsem to moc nepochopila. Já byla zaměstnána nepřetržitě cca 3 roky jako zaměstnanec, jen jsem od ledna nahlásila živnost, ale ohláška byla dána ještě v prosinci a mě šlo o to, zda mám. nárok na ochrannou lhůtu i přes to, že mě paní omylem nahlásila jako osvč od prosince místo od ledna jak jsem požadovala (kdy jsem nepodnikala a byla jsem ještě zaměstnanec). A příjde mi divné, že nemám nárok na mateřskou z posledního zaměstnání díky úřednickému pochybení nebo spíš nepozornosti a bylo mi řečeno, že si mám platit dobrovolné pojištění, abych si sáhla na nějakou mateřskou a podmínka byla minimálně těch 180 dní a když jsem se paní na sociálce co vyměřuje dávky ptala, že jsem byla zaměstnána x let a že splněno těch 270 dní jako zaměstnanec je, tak mi řekla, že se to nepočítá protože jsem osvč. Porodní datum mám 9.9.2020. Proto jsem se obrátila o radu sem. ochranná lhůta by pro mě měla být do 31.5.2020
Nerozumím tomu, co myslíte úřednickým pochybením. Podstatné je, kdy jste si začala jako OSVČ platit nemocenské pojištění. Pokud hned od ledna, tak 180 dnů do nástupu na PPM mít budete. OSVČ musí splnit jednak podmínku celkových 270 dnů v posledních dvou letech (to máte) a současně 180 dnů nemocenského pojištění v posledním roce jako OSVČ. Nástup v ochranné lhůtě ze zaměstnání nemůžete stihnout, protože na PPM se nastupuje 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu. Pokud jste končila 31.12., tak jste to zhruba o 2 až 3 týdny nezvládla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.