Vždy jsem měla za to, že výpovědní doba se neprodlužuje o dny OČR. Nevím, jak to teď je u ošetřovného z důvodu uzavření škol, zkuste si přečíst tento článek, podle toho článku se výpovědní doba prodlužuje.
https://www.vimvic.cz/clanek/osetrovani-clena-rodiny-kdy-vznika-zamestnanci-narok
Zas takové moudro to nebylo. Jenom jsem poukázala na dvě odlišnosti ohledně zákazu výpovědi: první odlišnost je ve věku dítěte (mladší než 10 let vs. 10 až 13 let), druhá se pak týká toho, podle kterého zákona tato "péče" probíhá - zákoník práce odkazuje na zákon o nemocenském pojištění vs. zvláštní zákon vydaný v době nouzové stavu.
Vyslovila jsem, že doporučuji, aby se dotčený v případě výpovědi v době OČR z důvodu zavření škol apod. event. domáhal neplatnosti výpovědi s poukazem na obecné principy, konkrétně na zvláštní zákonnou ochranu postavení zaměstnance, což je podle § 1a odst. 1 písm. a) ZP jedna ze základních zásad pracovněprávních vztahů.
Byla-li dána výpověď v době OČR, a to ať přes výslovný zákaz zakotvený zákoníkem práce, tak proti obecnému principu ochrany postavení zaměstnance, pro ukončení PP se uplatní stejné pravidlo, tj. pravidlo podle § 53 odst. 2 ZP citovaný výše. (PP neskončí, doběhne výpovědní doba, může prohlásit, že na prodloužení PP netrvá apod.). K výpovědi je třeba vždy do doby, než event. rozhodne soud, přistupovat jako k platné.
Jenom připomínám, že pokud se jedná o výpověď pro nadbytečnost a PP se bude prodlužovat, zaměstnavatel po ukončení OČR nemůže přidělovat původní práci - ta už byla zrušena (jinak by nebyly podmínky pro výpověď naplněny).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.