Vlákno názorů k dotazu Dovolená při nesplněném fondu pracovní doby od Jarda - Tento postup je za mě nesmysl všech nesmyslů...zase...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2020 21:57

Jarda (neregistrovaný)

Tento postup je za mě nesmysl všech nesmyslů...zase tady bude někdo povídat, že zaměstnavatel je bůh, ale není :))..Rozhodně bych se vzbouřil. Otázkou je, bude to k něčemu? Určitě poradí někdo, kdo má nabiflovaný zákoník práce.. Aion???

Každopádně, Honzo držím palce a nedejte se!

• 2. 6. 2020 22:18

Aion (neregistrovaný)

Zákoník práce nabiflovaný rozhodně nemám, nevím, proč takto o mně píšete. Od toho tady byla před léty nějaká Katuška, mzdová účetní, která se chlubila tím, že spí se zákoníkem práce pod polštářem. Jen info pro vás: já mám pod polštářem sekyru, protože se na samotě, kde žiju, bojím.
    Zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu stanovené, popř. kratší PD, a pokud tuto povinnost neplní, jedná se o některou z překážek v práci na jeho straně.
    Pokud jde o dovolenou, nejde-li o některou ze 2 výjimek, dobu její čerpání určuje zaměstnavatel, a to písemně, nejméně 14 dnů předem. Pokud zaměstnavatel tyto podmínky nesplní, zaměstnanec není povinen jeho pokynu k čerpání dovolené uposlechnout a tímto své povinnosti neporuší. Podle stávající právní úpravy se dovolená nečerpá po hodinách, ale po dnech, popř. po půldnech.
    Takže zaměstnavatel by měl takto neodpracované hodiny zaplatit průměrem, mzda nepřichází v úvahu, protože práce nebyla odvedena. nebo práci přidělovat, pak bude náležet mzda.
    Na otázku, zda to bude k něčemu, odpovídám, že nebude. Princip namydlených schodů zatím nebyl překonán, to nemám nabiflováno, to mám z praxe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).