Zdravím, nejdřív ošklivě teoreticky - § 6, odst. 3 ZDP, pokud je úhrada zaměstnance zaměstnavateli za plnění nižší než (zjednodušeně) obvyklá cena, je rozdíl příjmem zaměstnance. A teď prakticky - souhlasím s xy, když to nebude mlátit do očí, projde to bez povšimnutí. A kdyby se třeba prodej uskutečnil až po skončení PP, to už jsou vlastně úplně cizí lidé, takže § 6, odst. 3 ZDP by se na ně nevztahoval ....?
Prodej pár dní po skončení pracovního poměru může být kvalifikováno jako účelové jednání. ..
Reálně se to řeší několika způsoby, ale ten nejjednodušší je ten, že spřátelený prodejce aut od Vás to auto odkoupí za dohodnutou cenu a následně prodá zaměstnanci. K tomu prodejce zpracuje protokol, který naprosto precizně doloží prodejní cenu. Pokud vám chtějí prodat nové auto, jistě jejich honorář nepřekročí 1.000 Kč, což se mi zdá jako přijatelná cena za jistotu.
a prodej bazaru a obratem bývalému zaměstnanci se vám jako účelový nejeví? to mě teda mnohem víc. a dvakrát přepis, prodejce si přirazí na ceně (nevím, proč by investoval čas a nic z toho neměl, navíc jak by zdůvodnil, že něco koupil a obratem prodal "náhodně" kolemjdoucímu zaměstnanci dodavatele.... hledáte problém tam, kde není. a jistota právě kvůli těmto kličkám žádná.
prodej za reálnou cenu přímo zaměstnanci je proti tomu velká jistota.
nezavání. ano, chce se ho zbavit a koupit nové. nejen, že je to z hlediska daní a účetnictví jedno, ale není to ani odpad. kam zařadíte funkční auto, mladší pěti let, s technickou, do přílohy 1? proboha neblbněte už a neplevelte diskuzi nesouvisejícími příspěvky. věnujte se dotazům ohledně bezpečnosti, prohlídek apod., a neplašte lidi, že vše, čeho se chci zbavit, je odpad.
to sice jo, ale aspoň to je k tématu. a ne tady začít psát o něčem jiném, a navíc takovou blbost, že vše, čeho se chce podnikatel zbavit, je odpad. asi nezná ani zákon o odpadech, nebo větu: Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit. pochopil čistě jazykově, a netuší, že zbavit se nerovná se prodej. to by pak odpadem bylo všechno zboží, které se prodává, protože se ho chce obchod zbavit :-)
Pane Neugebauere, prosím mohl byste mi vysvětlit, na základě čeho by mohl být automobil s tržní cenou 250tis. považovaný za odpad? Já bych to brala opačně, jednatel firmy je povinnen chovat se jako dobrý hospodář a z tohoto titulu nemůže prodat takovéto auto např. za 1 Kč, resp. za jakoukoliv cenu. Co s tím má společného odpad jsem vůbec nepochopila.... Ale pravda je, že účel byl zřejmě splněn: přes tyto odpovědi úplně "mimo mísu" jste se postupně dostal až ke své reklamě zdarma zde. Nebylo by čestnější si zde reklamu zaplatit?
Plně s vámi souhlasím, že jednatel firmy je povinnen se chovat jako dobrý hospodář a netvrdím, že automotil má prodat lacino. To v žádném případě. Jen jsem upozornil na související problém, a to, že automobil má být prodán zaměstnanci, tzn., že je potřeba řešit, aby nedošlo k prodeji odpadu (důkazní břemeno, že se nejedná o odpad je na původci), neboť odpad nemůže být předán/prodán komukoliv (může mít nějakou funkční závadu, kterou si zaměstnanec nechá opravit, to nebylo v dotazu uvedeno, pouze předpokládaná tržní cena). Nic víc, nic míň. Za toto upozornění se zde na mne strhla lavina kritiky, neboť to nepatří do účetnictví, ani do daní (omezený pohled). Nidky jsem netrvrdil, že se o odpad jedná. Pouze jsem upozornil na vhodnost se tímto problémem zabývat (ochrana firmy).
Pokud si přečtete můj příspěvek, tak jistě pochopíte, že reklama nebyla cílem, ale prostředkem upozornit na to, co by byl nevhodný text.
To hluboký teoretik jako vy nikdy nepochopí. Právě za to jsou mé rady ceněny, neboť, jak uvedla jedna legislativkyně v MPSV dokaži vhodným způsobem vysvětlit požadavky právních předpisů pro použití v praxi. Pro praxi zaměstnavatel MUSÍ mít nejpozději v pracovní den předcházející dni nástupu do práce, jinak se vystavuje nebezpečí, že nebude v den nástupu legálně přidělit výkon práce. Ale to vy nepochopíte. Já však věřím, že lidí, kteří jsem chodí pro rady to pochopí. Jsou to lidé z praxe, kteří hledají informace potřebné pro řešení svých problémů.
A abych vás nezklamal, že jsem nepřipojil žádnou svou reklamu, tak na závěr tak učiním. Dne 12. března 2020 mi bylo Znaleckým ústavem bezpečnosti a ochrany zdraví uděleno Čestné uznání za zásluhy o rozvoj oboru BOZP v České republice, zejména bohatou publikační činností a dloholetou odbornou výukou. Pokud se chcete podívat, tak můžete na: http://bozppo-neu.cz/wp-content/uploads/2020/03/PICT4313-1.jpg.
Napůl OT - už jste se někdy někdo prací zadarmo dostal k nějaké placené práci? Já tedy ne, pouze k hafo dalších zájemců o rady zdarma. A to jsem na to šel od lesa, přímo přes celostátní deník (kam jsem psal samozřejmě bez honoráře, tehdy se noviny ještě četly a odměnou měla být ta reklama).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.