no já bych řekla, že když v dotazu nic nepíše o pracovním úrazu, tak se jedná o "normální soukromou" autonehodu. protože píše o neschopence, tak v důsledku nehody úraz asi vznikl. jeho soukromé pojištění není podstatné. je podstatné to, že mu někdo (viník nehody) způsobil škodu, a tu mu teď musí nahradit (/resp. pojišťovna viníka). no a škodou je i rozdíl mezi mzdou a neschopenkou.
to bylo z vašeho dotazu zřejmé :-) záleží na tom, u koho je viník pojištěn. pokud u nesolidní pojišťovny, bude boj. vám mají dorovnat nemocenskou do výše mzdy, prostě ušlý výdělek. takže vy i za ten měsíc budete mít nemocenskou, normálně byste měl mzdu. mimořádné odměny jsou mimo, pokud prokážete, že by byly "nad mzdu" i bez úrazu. solidní pojišťovna po zdokladování této skutečnosti vyplatí, nesolidní (a těch je bohužel většina) se bude dohadovat.
Bude Vám tedy platit náhradu pojišťovna viníka? Ptejte se tam, z čeho vycházejí. Ale co se týká toho dotazu na červencovou výplatu - Vaše nemoc přece s hospodařením firmy za loňský rok nesouvisí. Nevím jak ve Vaší firmě, ale jestliže firmy dávají zaměstnancům mimořádnou prémii (odměnu,bonus) podle vyhodnocení hospodářského výsledku za loňský rok, tak ten bonus zaměstnanec dostane, i když zrovna v měsíci zúčtování toho bonusu marodí.
Ano od pojišťovny viníka. Firma je solidní, ta mi 100% bonus vyplatí. Jen jsem přemýšel když např. hrubá průměrná mzda z rozhodného období je 50k hrubého a nyní v červenci kdybych byl zdráv tak bych bral např. 70k hrubého, ale jelikoř jsem na nemocenské tak od firmy + ossz dostanu 60% mzdy + bonus, což bue například 40k, tudíž rozdíl do průměrného výdělku by byl pouze 10k.
Nyní však vím, že by to nemělo mít žádný vliv, protože dle metodiky se vypočítává průměrná dení mzda z předešlého období (q2) vynásobená počtem dní neschopnosti a od této částky se odečte - náhrada mzdy od zaměstnavatele a nemocenské dávky. Pojišťovna by měla vyplatit rozdíl a ve výplatní pásce (během marození) by ji měla zajímat pouze položka spjatá s náhradu mzdy, žádné ostatní položky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.