Ano pán trvá na výpovědi ze zdravotních důvodů. Nabízela jsem rozvázání dohodou dle § 49 ZP, ale na ČSSZ mu pracovnice řekla, že má nárok na rozvázání ze zdravotních důvodů a pán na tom trvá. Nemáme s tím problém, ale pán nezvládne dojet k našemu závodnímu lékaři, a já nevím zda mi k rozvázání ze zdravotních důvodů stačí pouze posudek o přiznání invalidita 3 stupně. Domnívám se že by měl být lékařský posudek, ale pán je dost tvrdohlavý. Sám se chtěl do práce vrátit na kratší úvazek s maximálním možným omezením. Jsme, ale slévárna a náš provoz to neumožňuje. Jsem s pánem trochu v koncích
Ne na tom netrvá. Ale chce skončit okamžitě, ke dni ukončení pracovní neschopenky. Což bylo včera 23.7.. Nepřistoupil ani na dvouměsíční výpovědní lhůtu a výpověď ze strany zaměstnance (končil by PP 30.9.2020). Napadlo mě jedině, že bych napsala výpověď ze strany zaměstnance a antidatovala ji. Jako že byla sepsána 30.4. a výpověď ke dni 23.7.2020. Je to možné, nebo by to zase muselo být pouze k 30.6.2020? Jsem v koncích. Chápu pánův zdravotní stav a chtěla bych mu vyjít vstříc, ale vážně netuším jak.
Takže nemocenská ukončena včera a nyní chce ukončit PP. Tak s ním ukončete PP dohodou k dnešnímu datu a na dnešek se domluvte na neplaceném volnu. Je invalidní důchodce, takže ZP nebude muset za den neplaceného volna platit. Nic složitého. A pošlete ho na výstupní lékařskou prohlídku, jak jsem již výše psala.
Děkuji všem. Ono v reálu je skutečně složitější. S pánem není řeč a na prohlídku prostě nepůjde. Odmítnutí prohlídky také odmítá podepsat. Na dohodu dle § 49 přistoupit nechce a nepodepíše a do práce také nepřijde. To mi oznámil hned. Myslí si, že když má invalidní důchod, tím pro něj všechno končí. A já ho vším dalším jen zbytečně otravuji. Zřejmě to dopadne tak, že pán odmítne cokoliv podepsat, do práce nenastoupí a bude mít výpověď pro porušení dle § 53 ZP. Uvidím co s ním ještě zmůžu. Všem moc děkuji. Pěkný den
Pokud nepodepíše žádné rozvázání PP ani výpověď, odmítne jít k posudkovému lékaři a nezačne chodit do práce? Jakou jinou možnost by pak zaměstnavatel měl než mu dát absenci a po nějaké době poslat výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně dle §55 ZP (uvedla jsem starý paragraf).
A smím se prosím zeptat co je na tom špatně, abych se případně vyvarovala? Když jsem se ptala na právním oddělení ÚP bylo mi řečeno, že v případě, že pracovník nepřijde do práce a má absenci, opakovaně nereaguje na výzvy zaměstnavatele lze tento paragraf použít k okamžitému skončení pracovního poměru. Stačí zaslat doporučeně na adresu zaměstnance. Stejně jako když přijde pracovník opakovaně do práce pod vlivem alkoholu a nelze se s ním dohodnout na jiném způsobu řešení situace. Co je špatně na použití tohoto pararafu, který zní: porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Když se měsíc bez omluvy nedostavím do práce porušuji hrubě pracovní předpisy.
Vy ten rozdíl opravdu nevidíte?
Dokola píšete o hrubém porušení pracovní kázně, ale ZP v žádném ustanovené tento stupeň nezná. Pokud tam nenapíšete slova "zvlášť hrubým způsobem", ale jen "hrubým způsobem", zrušíte PP z důvodu, který ZP nezná, což může vyústit v neplatné rozvázání PP (i kdyby ten důvod věcně "zvonil").
Výpověď ani okamžité zrušení PP nestačí zaslat doporučeně, od 30.7. se doručování mění, ale o tom nejspíš víte.
Nejednalo se však ani o následek pracovního úrazu, ani nemoc z povolání. Navíc v tomto by mu posudkový lékař vystavil jasný závěr a hned by věděl jak na tom je. V případě slévárny je nemoc z povolání vcelku běžná. Pán ale k lékaři jít striktně odmítá. Máme závodního lékaře v Olomouci kde máme i provoz a pán bydlí v Brně. Je to prý pro něj nereálné se tam ve svém zdravotním stavu dopravit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.