V minulé odpovědi jste napsala, že je jedno, kolik zaměstnavatel za školení zaplatí. Ta mzdová složka o které jsem psala se jmenuje PRÁCE PLACENÉ PRŮMĚREM - vadí snad, že dáváme částku ve výši průměru, která vstupuje do základní mzdy a ne do náhrad? Mzdovou složku jsme si nepojmenovali sami, máme mzdový program od dodavatele a zařazení i účtování mají správně - jako mzdu a ne náhradu.
Je jedno kolik zaplatíte, ale není jedno čím zaplatíte, jestli nekrácenou mzdou nebo náhradou.
ZP § 230 odst. 3 - prohlubování kvalifikace (zjednodušeně řečeno školení) ,musíte zaplatit mzdou. Naopak ZP § 231 a 232 odst. 1 - zvýšení kvalifikace musíte zaplatit náhradou mzdy. Toho se musíte držet.
Děkuji za upřesnění, u nás se jedná vesměs o prohlubování kvalifikace. Používám Helios jako vy a mzdová složka o které píšu se chová jako mzda, ne jako náhrada. Nějak intuitivně jsem ji používala správně. V dřívějším programu jsme měli druh mzdy školení, tak snad se to chovalo stejně, mzdy v něm byly také velmi dobře zpracované.
Mzdová složka 352, zařazená do skupiny Základní mzda. Kontaci máme nasměrovanou také na základní mzdy.
Mzdy sice dělám už hodně let, ale učila jsem se je tak, že jsem byla tzv. hozená do vody. Hodně mi dřív radila bývalá kolegyně, dlouholetá mzdová účetní. Helios máme 2 a půl roku a první půlrok z toho jsem byla na dlouhodobé neschopence, takže některé méně časté věci v něm stále ještě objevuji. Nejsem jen mzdová, jsme menší firma s cca 20 stálými zaměstnanci.
Děkuji za všechny Vaše rady v této diskuzi, mnohé mi pomáhají, i když jsou určené jiným tazatelům. Přeji hezký víkend.
Já jenom doplním, že zákonná úprava částku placenou průměrem, která "vstupuje do mzdy", nezná.
Nejde-li o některou ze zákonných výjimek, za práci (a tedy i školení) náleží mzda, a pokud zaměstnanec práci nekoná, ve stanovených případech mu náleží náhrada mzdy.
Když jsem psala, že můžete zaplatit, kolik chcete, měla jsem na mysli navýšení mzdy.
Vy jste se dovolávala odchylky ve prospěch zaměstnance, ale taková odchylka znamená buď navýšení práva zaručeného zákonem nebo přiznání práva navíc, nikoliv záměnu jednotlivých práv (už jsem psala). Odchylkou ve prospěch zaměstnance tedy není poskytnutí náhrady mzdy místo mzdy, byť by tato náhrada byla vyšší než mzda. Chcete-li dát víc, navyšte mzdu, přiznejte další SLM apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.