Omlouvám se, asi se v tom ztrácím... Takže podepíše klasicky na rok 2020, uvede do změn, že 3.8.-4.8. neměl nikde podepsané a když 21.8.2020 ukončí DPP, tak pak podepíše zase nové od 24.8. na rok 2020 a bude splněna podmínka, že nepodepsal u jiného zaměstnavatele, protože se jedná o stejného? A danit se bude dohromady...
Děkuji.
Já bych nic do změn nepsala a nechala bych podepsat nové prohlášení. Prohlášení se podepisuje pro konkrétní pracovněprávní vztah. Jeden bude ukončen, proto bude ukončené i prohlášení. Bude uzavřen nový pracovněprávní vztah, podepíše se nové prohlášení. A tak by to bylo i v případě, že by pracovní poměr bezprostředně navazoval na dohodu.
Prohlášení poplatníka, se podepisuje ne pro pracovněprávní vztah, ale pro zaměstnavatele. Přece když má někdo u jednoho zaměstnavatele současně DPP a PP, tak také nemá dvě prohlášení.
Při nástupu na DPP bylo zřejmě v prohlášení napsáno
…..pro zdaňovací období (pro část zdaňovacího období) od srpna 2020
čili podle mne je zbytečné vyplňovat další papír a tisknout, mělo by stačit toto jedno " od srpna", pro větší jistotu, když došlo ještě v srpnu k uzavření PP, současně v srpnu končila DPP a od srpna je prohlášení již podepsané tak do druhu změny bych napsala od 21.8.2020 konec PP a od 24.8.2020 uzavřen PP.
V každém případě je prohlášení podepsané od srpna 2020 pro zaměstnavatele XY.
Pokud by DPP skončila 21.8.2020 a od 24.8.2020 nastoupila k jinému zaměstnavateli mohla by u nového podepsat prohlášení, ale sleva by se u něho neposkytla.
Pokud by DPP skončila 21.8.2020 a hned od pondělí 24.8.2020 nastoupí k témuž zaměstnavateli na PP, tak u tohoto zaměstnavatele, pro kterého bylo původní prohlášení podepsané od srpna, platí podle mne toto prohlášení pro stejného zaměstnavatele od srpna dál. Jenom bych do změn napsala že konec DPP 21.8.2020 a PP od 24.8.2020. Čili že se změnil pracovněprávní vztah, ale nezměnil se zaměstnavatel, pro kterého bylo prohlášení podepsáno.
Pokud by se vrátil až v následujících měsících, tak bych dala podepsat prohlášení nové.
Když se jedná o jeden měsíc a navíc je prodleva pouze sobota a neděle a nedoloží potvrzení o zaměstnání, že byl 22.a 23.8.2020 jiný zaměstnavatel, tak se mi jeví další papír jako zcela zbytečný. Takto bych postupovala já a je zcela na účetní, jestli zvolí jiný postup. Z dokladů bude patrné, že byl dodržen zákon o daních z příjmů, tedy že
§ 38k odst.4
b) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje nárok na slevu na dani podle § 35ba u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku neučinil u jiného plátce prohlášení k dani,
odst.6) Poplatník může učinit prohlášení podle odstavce 4 na stejné období kalendářního roku pouze u jednoho plátce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.