Co vím od našeho bezpečáka, tak při posuzování úrazu by měla rozhodovat komise složená z něj, (v našem případě) jednatele společnosti a osoby, která například zodpovídá za řádné vedení celé této agendy, zajišťuje školení zaměstnanců, vysílá je na zdravotní prohlídky atd. Měli jsme ve firmě případ, kdy pán pracoval 1 měsíc a pak na stavbě spadnul, přilehnul si ruku a zlomil si zápěstí. Vše se zapsalo, rozeslalo, posoudilo. Pán byl doma rok. Po ukončení PN si o ID žádat nešel, ale dohodl se na ukončení pracovního poměru. Při jednání s pojišťovnou se přišlo na to, že s tím zlomeným zápěstím ve skutečnosti marodil jen pár měsíců a další ty měsíce byl doma s jinou nemocí/úrazem. Jako první to napadla pojišťovna Kooperativa s tím, že obvyklá doba léčby zlomeniny zápěstí rozhodně není dle jejich tabulek rok, a vyžádala si novou lékařskou zprávu. Tam se vše potvrdilo a pán dostal náhradu mzdy takovou, jaká mu skutečně náležela. My jsme mu nevyplatili nic, o to to bylo snazší. Takže já bych se obrátila na pojišťovnu, kde platíte zákonné úrazové pojištění za zaměstnance a poptala bych se tam.
Také máme komisi. A v souvislosti s tou dvojí nemocí, co zmiňujete, jsem měla také pár takových případů, to se pak peníze zpět ze zaměstnance "těžko páčí". Navykla jsem si u delších neschopností z titulu pracovního úrazu (zejména tam, kde vyplácím náhradu za ztrátu na výdělku měsíčně), požádat prostřednictvím zaměstnance lékaře o písemnou zprávu, že nemoc stále trvá z titulu pracovního úrazu a nikoli z důvodu obecného onemocnění zaměstnance. Nikdy jsem neměla problém, že by ho lékař nevydal - vždycky ho zaměstnanec přinesl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.