Důležité je, jestli on vede společnou domácnost se svými dětmi. Přičemž jiné trvalé bydliště nevadí, důležitá je ta společná domácnost. Pomůcka: pokud on jí platí výživné na děti, pak on nemá se svými dětmi společnou domácnost. Pokud ona v žádosti o nějaké dávky, např. o přídavky, uvádí pouze sebe a děti, pak nemají společnou domácnost.
Zvýhodnění on nesmí uplatňovat od té doby, co nesplňuje tu podmínku společné domácnosti se svými dětmi.
Soudně nemají výživné nařízené. Nějak se domluvili. Paní chtěla žádat o přídavky, ale protože on má daňové zvýhodnění, tak by jí je nedali. Tak mi zaměstnanec napíše do růžového prohlášení, že od 1.9.2020 neuplatňuje daň. zvýhodnění a já to potvrdím pro paní (potvrzení pro účely dávek SSP).
Správně by neměl uplatňovat zvýhodnění už od doby, kdy nežijí ve společné domácnosti, tzn. od doby, kdy se domluvili na tom výživném a on odešel.
To výživné ona také totiž musí přiznat jako svůj příjem v uplynulém čtvrtletí, až bude žádat o přídavky na další čtvrtletí. Ovšem - když to nepřizná, začne ho přiznávat až od září a dohoda o výživném také bude až od září, tak asi nikdo nemá jak zjistit, že vlastně ty děti on nevyživuje společně s ní už od dřívějška.
Co se týká toho potvrzení, že on neuplatňuje daň.zvýhodnění od září pro účely jejích dávek, také jsem se s tím setkala, že to úřad vyžadoval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.