takže:
Nikdy jsem hospodu neúčtoval
Nedovedu si představit, jak rozdělovat nákupy na zboží a materiál
měsíčně je spousta dokladů s desítkami položek, jen v tom bych se hrabal snad několik dnů
Totéž v tržbách, číšníky nedonutím...
by to bylo neúměrně náročné na čas
Nějak si nedokážu představit, kolik bych si za to musel říci, ale vím, že by se to majiteli určitě nelíbilo
časově se mi do toho už vůbec nechce
pomalu už chci končit nebo alespoň činnost omezit.
moje rada:
jděte do toho! naučte se to všechno.
to nevadí, že vás to bude stát neúměrně času a nebude to odpovídat odměně. času je dost.
když chcete končit nebo omezit, je ideální si přibrat hospodu!
nezapomeňte donutit majitele vést skladovou evidenci, inventury, inventarizace, ceníky, denní tržby (teď když není EET), likvidační protokoly, vše dle zákona o odpadech (kolik jakého odpadu jak bylo zlikvidováno v souladu se zákonem),, vnitřní směrnice na úbytky, na likvidace, a mnoho dalších, a nezapomeňte na kritické body, a další lahůdky z pohostinství, jinak to při kontrole bude svádět na vás.
a pokud chcete vést účetnictví správně, pak samozřejmě účtovat materiál (potraviny a nápoje ke zpracování) a zboží, a výnosy ze služeb a z prodeje zboží.
to jste chtěl slyšet? pokud po položení takového dotazu jste chtěl tuhle odpověď, pak asi nejste v pořádku.
Ale to já všechno vím :)
Spíše mě zajímá, jak se s tím účetní vypořádavají. Protože podle mě hospoda v podvojku je peklo na zemi. Opravdu se mi nechce věřit tomu, že účtující hospodu poctivě "sjíždí" každý doklad položku po položce a přemýšlí, zda 501 nebo 504. A nevěřím, že podnikatel, který jim po skončeni měsíce nahrne "krabici s papíry", jim to někde vyznačí.
A to už vůbec neberu situaci, kdy třeba část nakoupených rohlíků prodá jako rohlík a část použije na výrobu knedlí či semele na strouhanku. Teorii znám, zajímá mě ale praxe.
Netuším, proč tolik arogance kolem toho…
arogance od xy je normální, to musíte přehlížet :)
nehledejte v tom nějakou vědu, je to stejné účtování jako každé jiné. Máte fa. za nápoje, zaúčtujete, není potřeba účtovat položkově - pokud jste externí účetní, sklady nevedet,.to ani nejde. Tržby zvládnete z EET, co si šmudlí bokem to nevíte.
Když z rohlíku udělá strouhanku, účetnímu to nehlásí.
Budete rád, když vám řeknou, že mají nového kuchaře na dohodu.
Jen je to vždy marný čas, který vám nikdo nezaplatí, dokladů mají hodně a za rok končí, obzvlášť v dnešní době, kdy se plácají o přežití. Kolik už tady bylo hospod a jsou stále nové, běžný kolotoč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.