"na základě jejích pokynů jeho prostředky" - toto jsem se v původním dotazu nedočetla.
Takže asi doplňující otázky by měly být typu - koho byla fréza, koho byl šroubovák, koho byl měřák, koho byly montérky, ... A jaké pokyny byly pro zadané práce první OSVČ dalšímu "spolupracovníkovi" dávány?
které vyfakturovala - takže práce svým jménem vykonala a vyfakturovala OSVČ
včetně materiálu - takže materiál byl OSVČ, nebo vidíte něco jiného?
S pracemi jí pomáhala FO - takže práce nevykonával samostatně, svým jménem, ale POMÁHAL - pod tím si lze představit jedině že vykonával práci na základě pokynů toho, komu pomáhal.
Mám klienty, kteří fakturují svým dodavatelům práce za dílo jako celek. I když dílčí práce provádí subdodavatelé. Hodně podobné, jako v dotazu / jen ti subdodavatelé mají aktivní živnosti /. A nemyslím si v těcho případech, že se jedná o švarc, práci načerno, nebo že by měli moji klienti své subdodavatele zaměstnat.
Jiří a jeho pomocník problém nemá a mít nebude, pokud je někdo neudá. Příště už si dá na to pozor a zvolí jiný postup. A možná mě zakousnete, když napíšu, že dělení vyfakturovaných peněz si pracanti řeší sami úplně jednoduše a nikde to nevytrubují - a to tak, že jeden to vyfakturuje a zinkasuje, spočítá zhruba, co bude muset potom státu odvést, přihodí si něco za to, že on tu práci sehnal a pak dá pomocníkovi prachy na ruku. Tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.