Vlákno názorů k dotazu Nový pracovník s insolvencí od Kara1 - Nejprve chci zdůraznit, že zaměstnavatel je dle zákona...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 10. 2020 11:43

Kara1 (neregistrovaný)

Nejprve chci zdůraznit, že zaměstnavatel je dle zákona povinen si od nastupujícího zaměstnance vyžádat potvrzení od posledního zaměstnavatele o prováděných srážkách (a toto se uvádí v tzv. Zápočťáku). Jaktože "samozřejmě nemá ZL", jestliže sama přiznává, že zaměstnaná byla? Ale k tomu srážení insolvence - také jsem měla stejný případ, s tím rozdílem, že ZL dodala a insolvenční srážka v něm zapsána nebyla. Ale v insolvenčním rejstříku měla povolené oddlužení, tak jsem srážku pro jistotu provedla, ale protože se zatím insolv. správce neozval, zatím jsem ji deponovala. No a pak mi správce písemně potvrdil, že srážku provádět nemám, že má s klientkou dohodu, že mu peníze odevzdává sama.

• 28. 10. 2020 12:39

P. (neregistrovaný)

Máte ve všem pravdu, ale praxe je u nás taková, že zaměstnance přijímá jiný pracovník než já, já pouze zpracovávám doklady, které se mi dostanou na stůl. Mnohdy se o novém pracovníkovi dozvím i s dvoudenním zpožděním!!!

Správce jsem kontaktovala, pokud se neozve do uzavření mezd, tak srážku provedu a budu deponovat (vzhledem k tomu, že má paní poloviční úvazek a 4 děti, tak se obávám, že žádná srážka ani nebude).

Paní Karo, prosím vás, nevím si rady se srážkou na exekuci: paní jsme prováděli srážku na přednostní exekuci (další exekuce v pořadí) a následně ukončila PP 31.5.2020, nyni ve mzdě za 10/20 ji vyplatíme odměnu. Nevím, jestli mám provést srážku na exekuci, nebo celou částku poslat bývalé pracovnici. Nemůžu k tomu nikde nic dohledat. Nevíte, prosím?

P.

• 28. 10. 2020 13:40

Kara1 (neregistrovaný)

Pravděpodobně bych pro urychlení zavolala tomu exekutorovi a zjišťovala bych, zda je ještě ta exekuce aktivní, jestli už náhodou není dluh splacený. Pokud je aktivní, tak bych se ptala, zda exekutor eviduje u tohoto zaměstnance nějakého zaměstnavatele jako plátce mzdy nebo třeba úp jako plátce podpory . Pokud ne, uplatnila bych nezabavitelnou částku a vypočítala srážku. No a pokud ano, tak bych zjišťovala, zda zmíněný zaměstnavatel nebo úřad uplatňuje celou nezabavitelnou částku nebo jestli ještě něco zbývá, co bych mohla uplatnit já. Pokud by 1. exekutor řekl, že exekuce už je uzavřená, oslovila bych takto exekutora na 2. pořadí atd. Nebo jiný postup : zeptala bych se přímo té bývalé zaměstnankyně a pokud by mi prozradila zaměstnavatele, zavolala bych přímo mzdovce. Třeba se tady ještě někdo ozve s jiným postupem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).