Domluvila bych si být Vámi na 17. a 18.12. čerpání 2 dnů dovolené, které ještě máte. A zbytek - pokud Vám nadřízená nabídla nadpracování hodin, tak bych si tím souhlasila a odpracovala je v lednu. Jen si to od ní nechte poslat písemně alespoň na e-mail.
Jen pro zajímavost, jak jste přišla k těm dvou dnům nedočerpané dovolené?
Zákoník práce nestanoví, kdy je možné neplacené volno napracovat, zda předem nebo následně, tudíž jsou možné obě možnosti. Pokud by to bylo předem, neplacené volno musí být povoleno, jinak by se jednalo o práci přesčas. Pro mě je napracování předem ošidné, protože může nastat objektivní skutečnost, pro kterou neplacené volno nebude moci být čerpáno.
Ale - nemá to náhodou být překážka na straně zaměstnavatele? Pochopila jsem to tak, že ve firmě se pracuje do 17.12., protože pak se firma po zbytek prosince zavře a buď předtím byly nařizovány přesčasy, které si pak zaměstnanci vyberou nebo berou dovolenou nebo kombinace obojího. Lenulinka ale bude do 17.12. na RD a od 18.12. jí má být přidělována práce. Ona přece nemá řešit, že firma od 17.12. zavře dveře a práci nepřiděluje a ukončit dříve RD, aby mohla do 17.12. dělat přesčasy, a je nesmysl řešit situaci dohodou o ukončení poměru. Nemám pravdu?
já jim tu žádost na neplacené volno zašlu,taky nechápu proč by mi nemohli vyhovět.S mou prací byla vždy spokojenost,dělala jsem i přesčasy a splnovala tak jak chtěli.Žádný problém nikdy nebyl.Zeptam se tedy ještě mám ji zasílat třeba už ted dopředu nebo mám počkat a zaslat těsně před datumem 17.12.2020.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.