Nyní jsem si znovu přečetla váš první dotaz. Tam píšete o nájmu a pak o službách. Služby jsme snad vyřešili, ale ne nájem. Nájem se také započítává do obratu, pokud to není doplňková činnost. Ve vašem případě to opravdu není doplňková činnost, a proto jste již měl být plátcem po překročení 1 mil. Kč. Nijak to neobejdete, raději jděte rychle na FÚ se registrovat. Jak píšete :
"zákonná povinnost pro pronajímatele stát se plátcem DPH na základě obratu byla nesmyslná, až fatální, 90% výstupu je pro neplátce, tudíž by krácení na vstupu bylo skoro celé, ... "
Ano, pak máte jedinou možnost jako plátce si neuplatňovat na vstupu DPH a nebudete ji muset odvádět. Pokud si uplatníte, tak musíte krátit. Blanka
Zdravím, se vším souhlasím, registrace je nutná zpětně podle překročení obratu, povinnost podávat KH naštěstí zřejmě nevznikla, takže by to mohlo projít bez sankcí. Jediné, s čím bych si dovolil nesouhlasit, je přefakturace u neplátce a její povinné zahrnování do obratu.
Zdánlivě vadí, že § 36, odst. 13 hovoří jen o plátcích, ale u neplátce podle mého názoru přefakturace bez zisku vypadne už z definice obratu - "souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění".
Přefakturující osoba jen převádí platby mezi skutečným poskytovatelem a příjemcem plnění, pokud sama z nich nic nemá, nemohou jí "náležet".
Pokud by tedy příjem za čisté nájemné nepřekročil 1 milion a v součtu s přefakturací služeb "bez přirážky" ano, dalo by se podle mého názoru registraci vyhnout.
Zajímavější mi přijde možnost zrušení registrace - uplyne rok a plátce uskutečňoval pouze plnění osvobozená bez nároku na odpočet - požádat lze.
Následně se bude situace opakovat, překročení obratu, znovu povinná registrace. Asi ano;-)
Já se pořád motám dokolečka, zkusím znovu:
Rekapitulace: Osoba nepodnikajicí, pronajímající (dokonce v SJM, zdanuje jen manžel), bez IČO, bez ŽL, dlouhodobé pronájmy, bez parkovacích míst, zdaňuje dle par. 9 DPFO, výdaje skutečné (odpisy, poplatky apod.)
Nevede účetnictví. Dle D-22 rozděluje přijatý příjem na příjem za pronájem a zálohy na služby. Pro účely DPFo jen zdaňuje jen příjem za pronájem. O zálohách si vede evidenci v Excelu.
Příjmy z pronájmu 2 mil, příjmy a výdaje za služby, které jsou vyúčtovávány cca 600 tis.
Jak správně počítat obratu k povinné registraci k DPH? Když?
§ 6
(1) Plátcem se stane osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, jejíž obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 1000000 Kč, s výjimkou osoby, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně
Opravdu to, že přeúčtovává služby, o kterých ani neúčtuje, není účetní jednotka, ani nedaní, viz D-22, ani nevede žádnou předepsanou evidenci k zálohám, nic k zálohám a následným vyúčtováním od dodavatelů médií nepřiráží, může způsobit, že nesplní výše uvedený par. 6, a že nemá POUZE PLNĚNÍ OSVOBOZENÁ OD DANĚ BEZ NÁROKU NA ODPOČET? A že se tím pádem stává plátcem? Bez IČO?
Pokud to znamená, že se jen registruje k DPH a bude pak mít všude nulu, způsobí to samozřejmě jinou evidenci (s bičem zák. o DPH v zádech). Bude to pak znamenat nějak "účtovat" o přijatých fakturách za energie a o jejich vyúčtování? Kvůli přiznání k DPH? Bude podávat kontrolní hlášení?
Děkuji za znovuzvážení:)
Omlouvám se, to jsem nedomyslel, hold je 25. - pokud dokážete obhájit, že příjmy z neziskové přefakturace nejsou příjmy za uskutečněná plnění a zbydou Vám jenom příjmy osvobozené bez nároku, pak se nestanete plátcem bez ohledu na obrat. Prakticky to ověřené nemám, zatím jsem poznal jen samé "malopronajímatele".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.