Vlákno názorů k dotazu DPH - hlavní a doplňková činnost od T. - Dobrý den. Pokud má osoba pouze ekonomické příjmy z...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2020 20:20

T. (neregistrovaný)

Dobrý den.
    Pokud má osoba pouze ekonomické příjmy z pronájmu nem., pak se podle mne na ni limitní obrat DPH nevztahuje, nemá tedy co překračovat a plátcem se povinně nestane.
    Zákon o DPH se jí však může týkat z jiného důvodu.
    Co se týká přeúčtování služeb, tak ty nemusí jít přes daňovou evidenci= žádné výdaje, žádné příjmy.
    Ptala jsem se asi před rokem jedné daňové poradkyně, jak to dělají ti, co účtují. Někteří prý přes náklady a výnosy (to jsou ti, co již plátci DPH jsou). Ale někteří zcela úmyslně přes trojkové účty ( zřejmě tedy ti, co nechtějí být plátci DPH). Myslela jsem, že si nechtějí zvyšovat obrat, ale teď mi došlo, že je to proto, aby obrat nemuseli ani sledovat.

• 25. 11. 2020 20:31

Brabec František (neregistrovaný)

Našel jsem 15 let starý výklad pana Bendy, kdo to právě odvozoval od způsobu zaúčtování. Výnos/náklad=patří do obratu, pohledávka/zá­vazek=nepatří do obratu.
    Podle mého názoru by bylo nejlepší, kdyby se výslovně napsalo do nájemní smlouvy - "za odběratele služeb souvisejících s nájmem (.... výčet) se považuje nájemce, pronajímatel zprostředkovává jejich dodávky a placení".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).