Názor k dotazu Nájemné za pozemek od xy - u nás je to trochu jinak, než v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 12. 2020 13:15

xy (neregistrovaný)

u nás je to trochu jinak, než v úvodu píšete. může vypovědět i jeden spoluvlastník. nejsou totiž většinou pronajímány/ob­dělávany ty konkrétní pozemky, to by ani nešlo, když se šprajcne někdo uprostřed pole například. takže když jsem se např. šprajcla já, a ostatní spoluvlastníci nejevili zájem, družstvo mi náhradou přidělilo odpovídající pozemek (bonita, velikost, atd), je to běžná praxe. polopaticky - za můj pozemek mi platí družstvo, i když ho družstvo přenechalo do užívání panu Novákovi, neb ten si chtěl na svém pozemku pást ovečky, ale byl uprostřed pole, které obhospodařuje a má od spousty vlastníků pronajaté družstvo.
    pokud by úhrada pachtovného byla domluvena tak, že se platí jen jednomu a ten pak má rozdělovat, musí to být ve smlouvě. u nás v čr je obvyklé, že smlouva je sepisována s každým spoluvlastníkem a platby jsou také poukazovány jednotlivým spoluvlastníkům. a už vůbec nesouhlasím s tím, že většina určuje, kam se bude platit a co s penězi bude dělat. ale vycházím jen z vlastních zkušeností, vlastním (resp. bohužel spoluvlastním) desítky pozemků, a i když se v řadě případů jedná o pouhé desítky metrů, jsou poukazovány úhrady přímo jednotlivým vlastníkům.
    pokud jsou pozemky dostatečně velké, je ideální je rozdělit. stojí to sice prachy, ale je klid. a nájmů se dá celkem lehce domoci poukázáním na dotace od szif, které u nás zemědělci pobírají, podmínkou je ovšem řádně uzavřená a plněná nájemní smlouva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).