Pro nestudovaného právníka všechno ... Já si osobně nedovedu prakticky představit dvojí evidenci ve mzdovém programu - staré dny a nové hodiny. A pohlídat čerpání "ze správné kolonky". Proto chápu tazatelku, že by chtěla údaje sjednotit. Sama nevím, jak bude můj mzdový sw od 2021 vypadat, protože dodavatel jej "vypustí" až ve chvíli, kdy bude jasné zdanění za leden 2021.
Určitě se pak ten výpočet zažije a člověk pak rychle vypočítá nárok ručně i bez programu (firmy často chtějí vědět, jaký vznikne nárok tomu kterému zaměstnanci, když tehdy a tehdy skončí, pokud všechno odpracuje, nebo pokud třeba marodí a nemoc mu do konce poměru neskončí apod.). Takže to vždycky vypočítám.
Ale abych řekla pravdu, nový výpočet podle nových pravidel jsem ještě nezkoumala. Samozřejmě základ vím (odpracovat aspoň 4 týdny, roční nárok při odpracování 52 týdnů atd.). Můžete mi poradit rychlý výpočet v tomto příkladu? : zaměstnanec končí 31.1.2021. Dejme tomu, že celý leden odpracuje. Pracovní doba rozvržena od po do pá, 8 h denně, tj. 40 týdně. Celoroční nárok dovolené ve firmě je 22 dnů.
Na kolik hodin dovolené mu vznikne nárok, na kolik hodin se to zaokrouhlí a jak ty hodiny bude moci vyčerpat?
Já se pořád nemůžu vymotat - plete se mi vzorec. Jaký jste použila?
Já jsem počítala takto: 4 týdny = 20 dnů. 22 dnů = 4,4 týdnů.
(40 : 52) x 4 = 3,08
3,08 x 4,4 = 13,54
Takže 14 hodin.
No a s tím vyčerpáním - vybírání dovolené jsem pochopila tak, že se sice budou z nároku odečítat hodiny, ale dovolená bude celodenní nebo půldenní, tj. v jeho případě celodenní dovolená je 8 hodin, půldenní dovolená jsou 4 hodiny. Nebo to chápu špatně a bude si moci dovolenou vybírat po hodinách?
Koukám na ten váš výpočet a vidím, že to mám špatně. Nikoliv 2/7, ale 2/5, což je těch vašich 0,4.
Neuvědomila jsem si, že porovnávám týden coby 5 dnů (4 týdny = 20 dnů), ale pro výpočet části týdne pracuji s číslem 7.
Za chybu se omlouvám, nemám problém se sdělením, že mi matika nikdy nešla, proto jsem studovala to, co jsem studovala. Tam se sešli samí zoufalci jako já.
Děkuji za potvrzení výpočtu i vysvětlení toho čerpání po hodinách. Budu muset nová pravidla rychle dostudovat, ale teď už na to nemám sílu ani chuť. A daně, no škoda mluvit. A do všeho zrovna dělám dvě firmy, které chtějí mít mzdy mzdy za prosinec hotové zítra. Až já s tím mzdovým účtem seknu, spadne ze mě balvan. Klidný večer.
Zapomněla jsem to čerpání dovolené - Podle § 218 odst. 6 ZP ve znění účinném od 1.1.2021 bude platit, že čerpání dovolené může zaměstnavatel zaměstnanci s jeho souhlasem výjimečně určit v rozsahu kratším, než činí délka směny, nejméně však v délce její jedné poloviny. Toto pravidlo se neuplatní v případě, že půjde o zbývající část nevyčerpané dovolené, která bude kratší než polovina směny.
Takže se nemusí jednat pouze o celou směnu nebo její polovinu, ale i o část směny delší než 1/2.
Děkuji za vysvětlení, neberte to jako vyjádření proti Vám - použije to někdy něco?
Já znám jenom "Máte práci hotovou? Tak můžete jít dneska dřív"
Fakt bych chtěl někdy vidět lidi, kteří dokážou takovou a jí podobné legislativní úpravy vymyslet a prosadit, aby proběhl celý ten připomínkovací a parlamentní cirkus a následná školení a přednášky a rozbory a diplomky a srovnání mezi zeměmi OECD s historickým exkurzem do RVHP ...
Je to nutná cesta, aby dotyčný získal zdání hardcore odborníka na danou věc a tím si udržet nějaké teplé místo pokud možno do důchodu?
A pak je z toho " nemá kdo dělat, honem sem pusťte imigranty"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.