Proč mzdová účetní řeší jestli zaměstnanec má nebo nemá podepsané Prohlášení? Protože je to její práce. Podle toho daní jeho mzdu/plat/odměnu z dohody.
Pokud se otázka "proč to nějaká mzdová účetní řeší ..." týkala něčeho jiného ve vláknu dotazu, pak se omlouvám, nepochopila jsem čeho.
Zaměstnanec projevil svou vůli podepsat, teď je jen potřeba najít vhodnou formu, vyhovující zákonu o daních z příjmů - a to podle mě tazatelka dělá a na to se ptá, protože je podle mého subjektivního dojmu, nabytého v diskusi, ochotná to pro zaměstnance udělat, i když nemusí. Tak za to ji snad nebudeme kamenovat. Já bych to pro zaměstnance taky udělala (vytiskla a poslala poštou k podpisu, ještě bych mu křížkem označila kde to má podepsat). Pokud by zaměstnanec neměl podepsané Prohlášení a dostal mimořádnou odměnu (což v době nemoci není problém vyplatit například roční odměny), pak při nepodepsaném Prohlášení a zálohové dani bude zaměstnanec povinen podat daňové přiznání. A to se na mně nezlobte, je pro většinu řadových zaměstnanců větší oříšek, než si někde vytisknout/nechat vytisknout Prohlášení poplatníka a doručit ho do firmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.