Bude publikován = příslušná částka Sbírky zákonů bude rozeslána (uvedeno vždy v záhlaví příslušné částky). Od toho dne jsou zákony, popř. jiné právní předpisy v částce obsažené platné.
Účinnost je buď v zákoně uvedena, popřípadě se uplatní pravidlo, že právní předpis nabývá účinnosti počátkem patnáctého dne následujícího po dni jeho vyhlášení.
To je zřejmě těch 15 dnů, které výše zmiňuje nick xy.
Tak uvidíme, jestli bude rozeslána, když to říká aktuálně.
Snažil jsem se porovnávat důsledky bude-nebude, předesílám - solidární přirážka i druhá sazba jsou pro mě pouhá teorie;-)
Kromě výpočtu lednových mezd jsem našel .. pozor, fanfára ... o 1% vyšší sazbu v druhém pásmu, které pro rok 2020 platí jen pro § 6 a 7, ale pro 2021 pro všechny.
A taky, jestli jsem četl správně, od 2021 už nepůjde "v druhém pásmu" ztrátu z podnikání odečíst od příjmu ze závislé činnosti.
Něco mi říká, že se publikace zdrží a možnost volby nižšího zdanění pro vysokopříjmové za rok 2021 tak nezaviní parlament ani pan prezident, ale anonymní úřední šiml.
Jak říkám, nikdy jsem solidární přirážku osobně nepotkal.
Špatně jsem to napsal § 16a odst. 3 - když solidární poplatník dosud vykázal z podnikání ztrátu, mohl o ni při výpočtu přirážky snížit základ ze závislé činnosti, který přesahuje 48xprůměrnou mzdu, a tím pádem platit pořád 15% (ne 0 jako kdyby "odečítal ztrátu", omlouvám se).
Publikace se nemůže zdržet. To už tady kdysi bylo, tuším v případě zákona o DPH. Příslušnou částku fyzicky tiskli kolem 4. ledna, přesto v záhlaví bylo hrdě napsáno 31. prosince. To mě spíš zajímá, jaké číslo příslušná částka ponese. Všechna čísla až do 245 jsou již naplánována a stejně tak čísla zákonů (do 608) i když zatím s nepřiděleným datem (viz www.sbirka.cz). Třeba to bude zcela nelogicky na přeskáčku.
Jinak máte pravdu, že "solidární" přirážka se týkala jen § 6 a § 7, kdežto nyní by se to mělo týkat paragrafů všech. On AB ani tak moc nelhal, když všude tvrdil, že si zaměstnanci polepší. Jen nám neřekl plnou pravdu, jak je jeho zvykem. Takže příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu a ostatní příjmy se budou v některých případech danit víc.
Až bude k dispozici plné znění, rád se podívám na to, zda se druhé daňové pásmo bude vztahovat i na daň sráženou u zdroje (např daň z dividend).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.