Názor k dotazu Daňový rezident - celoroční pobyt v Kanadě od Kara1 - Přispěju do mlýna: V roce 2019 byl můj syn...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2021 14:56

Kara1 (neregistrovaný)

Přispěju do mlýna:
    V roce 2019 byl můj syn zaměstnaný 1-2/19 v ČR u českého zaměstnavatele. 3-12/19 ve Francii u franc.zaměstna­vatele. Žil tam s manželkou a 2 dětmi, 3. dítě se jim narodilo tam (vrátili se 28.2.2020, ale popíšu rok 2019). Přiznání mu zpracovávali "daňaři" (šlo také o určení rezidentství a z toho plynulo, jak co kde podat). V ČR zůstal nahlášen trvalý pobyt, ale prý je Francouzi také vedli na trvalém pobytu. V ČR ve vlastnictví SJM byt (do kterého se vrátili) a další SJM byt (který pořád pronajímají). Francouzské příjmy samozřejmě vyšší než české. Původně jsem myslela, že se bude podávat jen české přiznání, ve kterém se započtou i ty francouzské příjmy, se zamezením dvojího zdanění. Ale ne, zkrátka z toho vyšlo toto:
    Podáno přiznání české v ČR, do kterého zahrnuty jen české příjmy ze závislé činnosti, tj. za 1-2/19 + celoroční příjem z nájmu českého bytu. Uplatněna sleva na manželku jen v poměrné výši odpovídající 2 měsícům (tj. pouze za dobu, kdy žili v ČR, i když byla manželkou celý rok a její posuzovatelné příjmy nepřesáhly 68000). Uplatněno zvýhodnění na děti pouze za 1-2/19 (i když děti byly v domácnosti celý rok + to narozené třetí). Uplatněn odpočet úroků z hypotéky (na ten byt, který nepronajímali a ve kterém v ČR bydleli) také jen v poměrné části, odpovídající dvěma měsícům. A uplatněna sleva na poplatníka, ta myslím byla nekrácená.
    Poté, až to bylo podáno, jsem mu to přepočítala, že se v tomto případě víc vyplatí, když podá opravné s tím, že ten příjem z nájmu českého bytu v SJM nebude přiznávat a neuplatní tu poměrnou část slevy na manželku. A takto podal opravné. Nájem přiznala manželka (protože jí z toho nevyšla žádná daň k zaplacení).
    A podáno za 2019 i francouzské přiznání ve Francii podle jejich pravidel a zákonů se započtením francouzských příjmů, hodně peněz mu bylo z Francie vráceno (prý šlo o první rok, kdy Francie začala z mezd srážet daňové zálohy, do té doby prý se daně nesrážely a Francouzi vše platili až při podání přiznání).
    Tak teď jsem zvědavá, jak to bude posouzeno za rok 2020 - jestli opět budou podána obě přiznání (1-2/20 FR, 3-12/20 ČR) nebo jinak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).