Dakujem za objasnenie,
Este dodam ze dotaz ktory som polozil bol mysleny ako to urobit podla zakona. Nepitam sa na ziadne obchadzanie zakona.
Ad "Zbytocne dane"
Priklad problemov ktore chcem vyriesit
Problem 1.
Zjednoduseny priklad.
Ked nakupim akcie v Decembri za 100000 a predam ich v Januari za 150000 platim dan z ciastky 150000 miesto 50000. (za predpokladu ze uz nemam ziadny dalsi obchod v dany rok) To je podla mna absurdne. Da sa to obist vystupenim zo vsetkych pozicii v Decembri, co nemusi byt vzdy vyhodne.
Problem 2.
Za predpokladu ze niekolko rokov vsetky zisky vyuzivam na reinvestovanie - daneine kazdy jeden rok vs. danenie az pri skutocnom vyuziti penazi.
Priklad. povezme ze zacinam z 1 milionom, generujem 20% rocne.
a) ak danim 15 percent kazdy rok po 5 rokoch mam 2,192,448 po zdaneni
b) ak danim 15 percent len pri vybere celeho majetku po 5 rokoch 2,265,072 (viem ze s.r.o. plati 19% priklad je len pre ilustraciu)
Mojim cielom je priblizit sa legalne co najviac k tej druhej sume. Vzhladom na to ze toto firmy legalne riesia napr. nakupenim zasob, materialu na dalsi rok uz v tomto roku, fakturovania prac az do dalsieho roku celkom bezne, nemal som pocit ze by to bolo nelegalne. Mal som prave pocit ze nakup financneho majetu je uplny ekvivalnt, predsa len material je takisto obchodny majetok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.