Tohle šílenství ohledně respirátorů je dle mě naprosto zbytečné. Naprostá většina lidí má našité roušky s kapsou do které se dá vložit filtr a účinnost to má stejnou (možná i lepší) jako mnohé nekvalitní, předražené respirátory z Číny. Filtr se dá koupit i v 50ti metrových rolích( tj. cca333 filtrů do roušek) a 1 filtr tak vyjde na cca 1,4 Kč. To je mnohem méně, než jednorázové roušky, natož respirátory a navíc je vyrábí české firmy. S využitím již ušitých roušek pak ty náklady nejsou tak velké, ale to jaksi nehraje do karet politikům a na ně napojených firem a spekulantů, kteří z toho mají ohromné kšefty, které zaplatíme my daňoví poplatníci.
já osobně preferuji respirátor, lépe se mi přes něj dýchá, než přes šitou roušku, nemusím ho neustále prát a žehlit, ale jednoduše ho vyhodím. kupuji je za 9 kaček, takže když spočítám čas věnovaný desinfekci roušek a další s tím spojené náklady, tak jsou našité roušky ve skříni:-) no a jednorázové roušky se dávno dají taky nakoupit za jednu korunu kus, takže si dál perte, žehlete, kupujte a stříhejte filtry, ...já teda k té naprosté většině s "kapsovými" rouškami nepatřím, stejně tak nikdo z okruhu mých známých (nevím z jakého zdroje tuhle informaci máte, stejně jako že účinnost takových hadrových roušek s vloženým filtrem je účinnější, než FFP2 nebo dokonce FFP3).
Dobrý den a moje dcera by na používání jednorázových roušek, rukavic, krabiček od jídel, jednorázových plastových obalů řekla asi toto.
Nosit obličejové roušky doporučené vládami po celém světě, aby se zabránilo šíření COVID-19, přináší neblahý vedlejší účinek v podobě potenciálního rizika pro životní prostředí. Zejména jednorázové roušky byly popsány jako „hrozba“ kvůli plastu, který obsahují. Rozkládat se nyní budou stovky let a mají špatný dopad na mořské tvory, narušují přirozené ekosystémy. V současné situaci je samozřejmé, že naše pozornost se upíná především na zažehnání pandemie a udržení našeho zdraví. Životní prostředí je tím pádem odsunuto na druhou kolej. Nemělo by se na něj však zapomínat ani v této nesnadné době.
že dostane příroda zabrat, o tom žádná :-(
ale to i vlhčenými ubrousky, plenami, uchošťoury, plastovým jednorázovým nádobím, atd...
já jen doufám, že se to trochu vykompenzuje (ty roušky) snížením letecké dopravy, automobilové, tunami plastových kelímků a nádobí z neuskutečněných festivalů a různých akcí...
životní prostředí se odsouvalo na druhou kolej i před pandemií, a ono se nám to vrátí :-(
když vidím ty důchodce, kteří jsou zrovna ohrožení, jak nosí tu samou ušmudlanou vnoučaty ušitou roušku několik týdnů, tak jako lepší volbu volím respirátor nebo jednorázovky.
Rouška nechrání jeho nositele, ani lidi v okolí. Pouze OMEZUJE množství částic ve vydechnutém vzduchu (v malém prostoru, např. výtahu, se může i tak vytvořit nebezpečná koncentrace). Je, na rozdíl od respirátoru, pouhým podpůrným prostředkem, který, aby byl účinný, požaduje dodržení dalších pravidel - odstupová vzdálenost, doba kontaktu, rychlost proudění z úst a nosu (mlčení, mluvení, kašlání, kýchnutí).
Jen pro příklad, za "bezrizikový" kontakt je považován kontakt s nakaženou osobou, která má roušku, v případě, že i vy máte roušku a vzdálenost mezi vámi je minimálně 2 m. Je-li vzdálenost menší než 2 m, nakažená osoba má roušku a vy ji nemáte, je pravděpodobnost vašeho nakažení 5%. Rouška vás před nakažením nechrání. Pouze omezuje množství vydechnutých virů. Vdechnete-li jich dostatečné množství (v důsledku malé vzdálenosti od nakaženého nebo dlouhé doby kontaktu s ním, případně po kýchnutí - rychlost kolem 320 km/h), tedy cca 1 000 virionů, nakazíte se, přestože nakažený měl roušku.
Problém roušek spočívá v nedostatečné těsnicí linii, vzduch proudí kolem nosu a tváří. Rouška, na rozdíl od respirátoru, nepodléhá zkouškám.
Ono ani s těmi respirátory to není zcela dokonalé. Proti coronaviru chrání pouze dobře upevněný respirátor třídy FFP3. Zároveň je nutné si uvědomit, jedná-li se o respirátor označený písmeny NR, že se jedná o jednorázový respirátor, tedy o respirátor, u něhož je jeho účinnost garantována na 8 hodin (písmeno R značí pro opakované použití).
Proto nestačí pouhé nošení roušek, ale je dobré kromě výše uvedeného dále dodržovat:
– časté větrání místnosti (nejlépe pomocí průvanu),
– udržování zvýšené vlhkosti vzduchu v místnosti,
– časné mytí nejen rukou, ale i obličeje,
– vyplachování ústní dutiny dezinfekčních prostředkem,
– častější pití tekutin (stačí malé množství).
pěkně jste se pokusil začátečníka vyškolit, jen nechápu proč. to co napsal je stručně totéž, co jste vyplodil vy. a pochybuji, že by neznal ty v dnešní době již notoricky známé v médiích neustále připomínané info, které jste tu napsal:-)
jen vy se tu snažíte vyvolat dojem, že rouška vůbec nechrání, jak píšete hned v první větě. pak nemá být spousta covidiotů, kteří tvrdí, že roušky jsou úplně k ničemu :-( díky takovým přechytralým bezpečákům.
Já uvádím informace na pravou míru. "Spousta covidiotů" je právě z toho důvodu, že se jim nebyly poskytnuty přesné, jednoznačné a pravdivé informace.
Navíc necháte psaný text, nebo tvrdit "to co napsal je stručně totéž" je opravdu humorné, neboť já píši proč není pravda to, co uvedl, že rouška chrání okolí. Jste opravdu komická!
rouška slouží pro ochranu okolí, to už bylo jednoznačně nesčetněkrát testy prokázáno a i průměrně inteligentní člověk tuší, že když mluví, tak rouška brání tomu, aby sliny rozprskával do okolí. o tom, že nechrání na 100 %, není třeba diskutovat.
obávejte se jak chcete, dá se pořídit za 9 Kč, certifikovaný FFP2, a světe div se, dokonce prošel laboratorními testy. jen je třeba vědět, kde nakupovat. výrobní cena činí 6 Kč.
koukám, že i u nás už se dá koupit za 9 korun. a ubezpečuji vás, že tahle lékárna si nedovolí bez atestů prodávat vůbec nic:-) i když kn95/FFP2 je matoucí:-)
https://eshop.sansimon.cz/rousky-a-respiratory/40306-respirator-sunway-kn95-ffp2-bily-1-ks.html
Usuzuji jen podle obrázků, kterými je prezentován respirátor, na který odkazujete. Cena 9 Kč opravdu odpovídá, neboť se jedná o výrobek, který nesplňuje základní požadavky na ochranný prostředek. Jeví se jako výrobek velmi pochybné kvality. Určitě bych se jím nechránil.
Mýlíte se. Respirátor, na rozdíl od roušky, je ochranným prostředkem. Rouška neslouží k ochraně. K té slouží respirátory. Respirátor je minimálně o úroveň výše než jakákoliv rouška. Doma šité roušky jsou na té nejnižší úrovni (nepočítám-li šály pletené na 12 jehlicích). A vložení filtru to nezachrání.
Jen pro vaši informaci i respirátory vyrábí české firmy. Takže můžete podpořit českou ekonomiku.
mýlíte se, i rouška je ochranným prostředkem. ochranný prostředek je prostředek navržený a vyrobený k nošení pro ochranu před riziky pro zdraví nebo bezpečnost, což zajisté jako bezpečák, navíc zaměstnaný ve špitále, víte. Chirurgické, tedy jednorázové roušky, jsou prosím chirurgy a dalšími lékaři používány jako co? jako ozdoba? pracovní oděv?
tak mi prosím sdělte, co je. onehdy jste tu plácal cosi o tom, že když něco není ve směrnici definováno jako ochranný prostředek, nesmí jít do daňových výdajů. tak jakpak to je ve špitálech, u zubařů a dalších profesí, co nosí roušky aby ochránili pacienty? vy se z těch vašich předpisů a norem jednou pos.... teoretiku.
Jedná se o pracovní pomůcku a některých případech o součást pracovního oděvu. Ve směrnici o poskytování OOPP pochopitelně není uvedena, neboť OOPP to není (bylo by zásadní chybou ji tam uvést).
Příspěvek, který připomínáte, se týkal OOPP, takže ho zde připomínat je zcela mimo mísu. Mícháte jablka a hrušky v domnění, že když je to ovoce, tak je to jedno. Ale ono není.
Jen na okraj. Diletantovi vždycky vadí odborný přístup.
Ano. Uvedené fotky jsou vhodné k vyhledání nedostatků u zkoušky odborné způsobilosti odborně způsobilé osoby k zajišťování úkolů v prevenci rizik (už jsem si je stáhl). Váš úsměv nad tím, že bezpečák pozná podle fotky kvalitu není na místě.
Fotky, na které jste zde zveřejnila odkaz, odborníka upozorní na to, aby před koupí se měl na pozoru, neboť s pravděpodobností blížící se jistotě se jedná o výrobek, který nesplňuje evropský předpis. Tedy určitě bych jej nekoupil na internetu. Raději si koupím dražší výrobek, u kterého je deklarováno, že se s ním nemusím bát nastoupit do plného autobusu.
budete se divit, ale můj odkaz je na lékárnu, která atesty na veškeré respirátory má. když si je objednáte, předají vám je (pokud zvolíte vyzvednutí v lékárně jako já) nejen v origoš balení, každý extra zabalený, ale i s přiloženým certifikátem. zrovna na tuto lékárnu byla častá udání, protože prodávají od začátku za velmi příznivé ceny, což se konkurenci nelíbilo a všechny atesty byly potvrzeny:-)
o vašem tvrzení, že podle fotky poznáte kvalitu a dokonce zda se jedná o výrobek splňující předpisy, si dále myslím své :-) ale to je nepublikovatelné.
"o vašem tvrzení, že podle fotky poznáte kvalitu a dokonce zda se jedná o výrobek splňující předpisy, si dále myslím své :-) ale to je nepublikovatelné." - Myslet si samozřejmě můžete, co chcete. Potvrzujete tím jen to že o dané problematice nemáte dostatečný přehled. Evropský předpis stanovuje požadavky na osobní ochranné prostředky. Ty, podle fotografií nejsou s pravděpodobností dotýkající se jistoty splněny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.