Ale tak snad víte, jakým způsobem vyplňují mnozí zaměstnanci žádosti o RZD.
On- Tady mám potvrzení o zaplaceném životku a kde to mám podepsat?
Já- No tak označte tady ten příslušný řádek a vpište částku.
On- No dyť to máte na potvrzení.
Já- No ale musíte to v žádosti uvést, vždyť to tam máte předepsáno.
On- No však vy doplníte, co bude chybět.
Já- To byste měl doplnit vy, já nemůžu při tolika lidech to za ně vypisovat. Navíc uplatňujete děti, vyplňte na druhé straně oddíl o manželce.
On-To je stejný jako loni.
Já- Tak to řádně doplňte i pro tento rok.
On - A jak?
Já - no s manželkou děti pořád vyživujete? Tak zakřížkujte Ano. Je zaměstnaná - ano? Tak zakřížkujte ano. Vždyť se podívejte, co se tam píše. Sem napíšete jejího zaměstnavatele. Tak. Ale - vždyť je jiný, než loni.
On - no ona nastoupila jinam. Už loni. Nojo, já jsem zapomněl.
Já - tak dodejte potvrzení od jejího zaměstnavatele, že ona neuplatňuje.
Atd.atd.
Já - ale sem jste nastoupil až 15.6. - co bylo od 1.1. do té doby? Mám tu zápočťák, že do 31.3. jste byl u firmy A.
On - jo, tady je potvrzení o příjmech.
Já - dobře, takto sem toho zaměstnavatele vpište. A co od 1.4. do 14.6.
On - to jsem byl na pracáku.
Já - a zaměstnaný jste někde byl? Jestli ne, tak sem, pro jistotu, napište 1.4. do 14.6. - bez zaměstnání.
On - no měl jsem nějakou brigádu.
Já - aha, takže nám ještě chybí potvrzení. Měl jste tam podepsané daňové prohlášení?
On - no asi jo.
Já - od kdy dokdy jste tam byl.
On - no asi od půlky dubna.
Já - tak si obstarejte potvrzení o příjmech a přijďte a uvidíme.
Později:
On - tady je to potvrzení a byl jsem tam od 15.4. do 25.5.
Já - no vidím, že prohlášení tam bylo podepsáno. Takže toho zaměstnavatele vpište sem a od 15.4. do 25.5. Jiného jste neměl?
On - ne
Já - tak mi sem radši napište od 1.4. do 14.4. a od 26.5. do 14.6. - bez zaměstnání.
Nebo jiná varianta:
On - byl jsem tam od 15.4. do 25.5.
Já - tak toho zaměstnavatele sem vpište. Na tu zbývající dobu napište od - do a od - do - bez zaměstnání, ať je jasně "pokrytý" celý rok. Tady tu žádost podepište a datum.
Tak a je to všechno a to potvrzení pošlete. Ale jestli pošlete potvrzení se srážkovou daní, tak tu tam nemůžu zahrnout. A jestli se ukáže, že to byla zálohová, ale neměl jste podepsané prohlášení, musíte podat přiznání.
Později: Přijde od něj potvrzení, na něm záznam, že daňové prohlášení nebylo podepsáno.
Já volám nebo píšu - musíte podat přiznání, měl jste zálohovou daň bez podepsaného prohlášení.
On - a to mně říkáte takto na poslední chvíli? Uvědomujete si, jak je pozdě? Kdo mně to udělá?
-
Ale já jsem taky externí účetní, takto to vysvětluju po telefonu. Nebo přes dalšího prostředníka.
Taky už jsem letos řekla, ať si všichni pořádně přečtou tu žádost, vše doplní a jak nebude žádost řádně vyplněná a vše, co se má doložit, k ní nebude připnuto, nic nebudu shánět a doplňovat za něj, žádost odkládám, RZD neudělám a ať si podá přiznání. A prohlášení na letošek - jak nebude doplněný oddíl s tím druhým, který v domácnosti děti vyživuje, zvýhodnění zastavuju. Tak jsem zvědavá, v jaké stavu se to ke mně dostane.
To RZD mně vždycky vezme několik let života. A posuzování úroků - někdy je to o nervy.
Jak jste na tom vy ostatní?
OT. Někdy ani dopodrobna napsané pokyny nepomohou, když ze zaměstnance klienta pak "vypadne", že tu přílohu zaslaného mailu s informacemi ani neotevřel.
Před lety se mi stalo, že zaměstnanec klienta vyhodil do koše Prohlášení (tehdy ještě na 3 roky) s tím, že už ho přece nebudeme potřebovat, když vyplnil na další roky nové Prohlášení. V poslední chvíli se sice podařilo ho z koše zachránit, ale zmuchlané, špinavé,..
Ale naštěstí to není vždy tak černé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.