Vlákno názorů k dotazu Proforma faktura od . - Ano, je to problém. Můžete být rád, že...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2021 20:40

. (neregistrovaný)

Ano, je to problém. Můžete být rád, že Vám doklad vrátili. Nemůžete uvádět ve fakturách, zálohových fakturách atd. údaje o DPH v případě, že nejste plátce DPH. A je jedno, zda odběratel je, či není plátce DPH.

• 3. 2. 2021 22:12

Mifcaaa (neregistrovaný)

To jsem netušila, moc děkuji za radu. Fakturu mám tedy vystavit jen na celkovou částku už s DPH? A částku za jednotlivý kus napsat také už s DPH? Prosím a když takovou fakturu špatně nevědomě vystavím, co pak hrozí při kontrole? Případně dá se to zpětně nějak opravit? Moc děkuji

• 3. 2. 2021 23:37

horax

Očividně se v tom neorientujete. Jako neplátce DPH nesmíte na svých fakturách (ani normálních ani proforma) uvádět žádné DPH. Jak si kalkulujete cenu je vaše věc, ale DPH v tom nemá co dělat.
    Pokud odběratel na základě takového chybného dokladu uplatní odpočet na vstupu, tak můžete mít oba problém. Pokud by se jednalo o částky nad 10 tis. Kč tak by to měl zachytit systém EET celkem rychle. Kvůli takovýmto excesům byl zřízen. A při kontrole toho hrozí dost jak vám tak odběrateli.
    A zpětně opravit? Kontaktovat odběratele, dát mu správný doklad, on musí podat opravné přiznání k DPH za příslušné období a odvést neoprávněně uplatněnou daň. Lahůdka :(

Měl jsem naivní představu, že systém DPH už funguje tak dlouho, že takovéto případy se už nestávají.

• 4. 2. 2021 21:30

ZdenaR (neregistrovaný)

Pokud jste vystavila doklady, na kterých byla uvedena DPH, tak Vám podle ustanovení §108 odst. 4 písm. f) vznikla povinnost přiznat daň. Do 25 dnů po skončení měsíce, ve kterém jste doklad vystavila, jste podle § 101 odst. 1 písm. c) měla podat přiznání k DPH. Lhůtu nelze prodloužit, takže za každý měsíc, za který jste nepodala přiznání, by měla být vyměřena pokuta v minimální výši 500 Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).