Názor k dotazu OSVČ_zboží pro osobní spotřebu_výdaje procentem z příjmů od Markal - Dobrý večer, provize chodí OSVČ na účet v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 2. 2021 18:35

Markal

Dobrý večer, provize chodí OSVČ na účet v průběhu měsíce následujícího po měsíci, za který provize vznikla, tu samozřejmě účtuji ke dni přijetí na účet v plné částce. Co se týče peněz přijatých za jednotlivé produkty od klientů, tak z převážné části se jedná o peníze přijaté v hotovosti. Vzhledem k tomu, že OSVČ nikdy nevystavovala pokladní doklady za přijetí této hotovosti (já ji bohužel účtuji prvním rokem), myslím, že nejvhodnější je, pokud OSVČ tvrdí, že prodává za nákupní ceny, vždy vycházet z dodavatelské faktury a tuto fakturu dávat v konkrétním měsíci, kdy byly produkty zakoupeny zároveň do příjmů, tedy, jak jsem již uváděla, k poslednímu dni tohoto měsíce. Má otázka spočívala v tom, že některé z produktů, které jsou uvedeny na dodavatelské faktuře, OSVČ "zkonzumuje" pro potřebu svou a své rodiny. A má jediná otázka tedy byla, zda, když nemám od OSVČ přesnou informaci o tom, co bylo pro ni, zda myslíte, že je vhodnější dávat tuto dodavatelskou fakturu celou do příjmů. Nebo, zda vlastně mi ani nic jiného nezbývá. Znovu upozorňuji, že OSVČ v tomto roce bude používat výdeje vypočtené procentem z příjmů, tzn. do výdajů se jí nedostává konkrétní faktura za zboží, ale 60% z příjmů. Velice děkuji za vaši odpověď. Doufám, že teď je to více srozumitelné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).