zavolejte si na Vaši správu sociálního zabezpečení - domluvíte si termín, kdy se Vám budou věnovat, řeknou Vám výši Vašeho důchodu atd -
A co udělá Váš zaměstnavatel, to zde nikdo neví.
Na běh výpovědní doby nemá v případě výpovědi ze strany zaměstnance pracovní neschopnost vliv.
Ale třeba se dohodnete
Když dám výpověď během PN tak ztrácím nárok na náhradu za ztrátu na výdělku? To snad ne. Počítám, že mě lékař za 3 -4 týdny uschopní. 65 mi ještě nebude, proto chci jít do předčasného. Práce, kterou dělám, je fyzicky náročná, v úkole a dělám ji už 20 let a mám zdravotní potíže, cítím se už dost opotřebovaná.
Rozlišují se 2 náhrady, a to náhrada za ztrátu po dobu PN a náhrada za ztrátu na výdělku po jejím skončení.
Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení dočasné pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci nejdéle do konce kalendářního měsíce, v němž dovršil věk 65 let nebo do data přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění.
Vzhledem k tomu, že zákon nerozlišuje, o jaký typ starobního důchodu se jedná, předchozí věta dopadá na přiznání všech typů starobního důchodu.
Je vidět, že jste si nezjišťovala nic. Řešení vaší situace se nabízí celá řada.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.