Na internetu si najděte jakoukoliv kalkulačku na výpočet čisté mzdy a tam si zadejte původní hrubou třeba 50.000 a vyjde Vám čistá. Pak změňte na 50.047 a na 50.270 a vyjde vám nová čistá a odečíst od původní. Jak poznamenala pí Marie, nelze jednoznačně vypočítat, nejsou-li známa vstupní data. U hrubého příjmu třeba 15.000 se dvěma dětmi bude zase jinak.
Protože si myslím, že účetní by si měla umět věci přepočítat i ručně a já jsem ztroskotala na tomto a když na něco nemůžu přijít, tak se v tom vrtám, dokud neznám odpověď. Jinak napsala jsem, nevím, jak zahrnout slevu na poplatníka, kdyby měl ještě něco jiného, do zadání bych vypsala.
Paní Evo, dobrý nápad, děkuji.
Teď jsem Vám odpověděla u toho včerejšího vlákna. Napsala jsem toto: Ale takhle jednotlivě to nemůžete počítat. Spočítejte mzdu správně, tzn. s tím příplatkem (a samozřejmě i se mzdou za tu přesčasovou hodinu, pokud jste ji také zapomněla). No a pak se podívejte, jaký odvod sociálního vychází celkem za firmu a jaký odvod vychází celkem do té zdravotní pojišťovny a jako odvod celkové daně vychází a toto porovnejte s tím, co už bylo odvedeno. A doplaťte rozdíl. Pak se podívejte, kolik čistého už dostala a kolik má dostat po opravě. A to zaměstnanci doplaťte. A pošlete ty opravné přehledy na sociálku a zdravotní pojišťovnu.
Ručně si spočítejte, jak má vypadat mzda s příplatkem a porovnejte s tím, co vám vyšlo bez příplatku. Záloha na daň se odvádí jako měsíční a nemůžete ji rozkouskovat a vypočítat daň z příplatku zvlášť. Už jenom proto, že se měsíční základ daně zaokrouhluje na stokoruny. Někdy vám těch 47,- Kč posune základ daně o stokorunu nahoru a někdy s ním vůbec nepohne.
Pokud u vás zaměstnanec bude pracovat i příští měsíc, tak bych kvůli takovéto částce výplaty nepředělávala a doplatila to v další mzdě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.