No právě se snažím pochopit, kdy se jedná o návštěvu člena rodiny. Pokud jde o zaměstnance s pobytem v ČR, je to asi jasné. Ale když jsou z jiné země EU, tak už se bude nejspíše jednat o soukromou cestu. Jde o zamce, kteří jsou jsou vysláni na 3 měsíce na stavbu v ČR. KDyž budou chtít odjet domů - jedná se o soukromou cestu, to ano, ale jsou na pracovní cestě a tak nevím,zda by tam mohl ten nárok vzniknout. Ono vždy to bude "soukromá cesta" i u zamců z ČR. Nebo ne... ?? Tomu právě uplně nerozumím. Děkuji
Tato cestovní náhrada může zaměstnanci náležet, má však svůj limit. Tím je max. částka odpovídající jízdním výdajům do místa výkonu práce nebo pravidelného pracoviště na území České republiky. § 161 ZP
Takže, jak už byl na Vás dotaz výše, potřebujete znát místo jeho pravidelného pracoviště. Zaměstnanci pak, i když jede až do Rumunska, náleží jízdní výdaje v částce odpovídající jízdním výdajům z místa stavby v ČR do místa pravidelného pracoviště.
Tak k tomuto jsem se taky nakonec dostala. Nesedělo mi to Rumunsko. Ale asi po stém přečtení paragrafů jsem došla k tomu názoru, že budu počítat náhradu z místa služební cesty do místa pravidelného pracoviště (kterým je sídlo firmy). Ale i to je důležité. Nárok na to mají, protože jsou prostě vysláni na cestu delší ne 7 dní. Tedy spočítáme kolik ta náhrada je (tzn. km tam a zpět do pravidelného pracoviště ) a zařadíme do cestáků. Takže když takhle budou jezdit cca každý měsíc či 3 týdny (i kdyby co 14 dní) - tato náhrada jim ze zákona náleží. Chápu to snad dobře? Jde mi jen o výklad - zda to vidím dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.