Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Jde doplatek na ZP a SP do přiznání DPFO? od Romva - Já jsem stejného názoru, ale v odborném článku...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2021 11:15

    Romva (neregistrovaný)

    Já jsem stejného názoru, ale v odborném článku jsem našla toto, což mne znejistělo:

    Spadají doplatky na sociální a zdravotní pojištění do ř. 105 DAP (daňového přiznání) a tím také do odd. E DAP- úpravy podle §5 a § 23 zákona o daních z příjmů zvyšující výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji v DAP u OSVČ účtující v účetnictví?

    Pokud upravujeme základ daně fyzické osoby dle požadavků § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů, liší se nám obvykle vyměřovací základy pro zdravotní a sociální pojištění. Zatímco zdravotní pojištění definuje vyměřovací základ jako rozdíl mezi a výdaji, předpisy pro pojistné na důchodové pojištění vážou vyměřovací základ OSVČ na základ daně (tedy částku včetně úprav dle § 23 ZDPř, to znamená se zahrnutím údajů uváděných do tabulky E přílohy č. 1 DP).
    1) Zdravotní pojištění
    Pro účely zdravotního pojištění je vyměřovací základ, který uvádíte v přehledu pro zdravotní pojišťovnu, definován v § 3b zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, takto: Vyměřovacím základem u osoby samostatně výdělečně činné je… 50 % příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení.
    ) Důchodové pojištění
    Pro účely důchodového pojištění je vyměřovací základ, který uvádíte do přehledu pro ČSSZ, stanoven v § 5b odst. 1 zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, takto: Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti je částka, kterou si určí, ne však méně než 50 % daňového základu; daňovým základem se pro účely tohoto zákona rozumí základ daně nebo DÍLČÍ ZÁKLAD DANĚ stanovený podle § 7 zákona o daních z příjmů z příjmů ze samostatné činnosti PO ÚPRAVĚ podle § 5 a 23 zákona o daních z příjmů…

    Zatímco tedy pro účely zdravotního pojištění k úpravám dle § 23 ZDPř nepřihlížíme, pro účely důchodového pojištění zahrnujeme i úpravy dle § 23.

  • 23. 4. 2021 14:00

    katka2 (neregistrovaný)

    Tohle chápu tak, že do DP to patří, ale pak se jinak počítá VZ pro ZP a ještě jinak VZ pro SP.

  • 23. 4. 2021 14:30

    xy (neregistrovaný)

    nepatří do daňové evidence, ani do přiznání. na nějaké odkazy na "odborné" články a už vůbec ne na podnikateli a nedejbože jako tady na placené odpovědi z jejich poradny nehleďte.
    je SP a ZP daňovým nákladem? NENÍ!

  • 23. 4. 2021 14:31

    xy (neregistrovaný)

    v případě tazatelky jsem přehlédla, že vede účetnictví. tam samozřejmě platby ZP i SP účtovat bude, ale také nebudou daňovým nákladem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).