Dobrý den,
děkuji za Vaši reakci, ale asi jste mne špatně pochopil. Jedná se mi o to, že účet 526 ( ZP a SP pojištění podnikatele) vyloučím jako nedaňový náklad na řádku 105 přiznání k DPFO a slyšela jsem názor, že případné doplatky, co jsme zaplatili z přehledu tam nepatří, pouze zaplacené zálohy a jelikož ty doplatky jsou u nás celkem vysoké, nevím si rady, co je teď správně...Děkuji za Váš názor.
Já jsem stejného názoru, ale v odborném článku jsem našla toto, což mne znejistělo:
Spadají doplatky na sociální a zdravotní pojištění do ř. 105 DAP (daňového přiznání) a tím také do odd. E DAP- úpravy podle §5 a § 23 zákona o daních z příjmů zvyšující výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji v DAP u OSVČ účtující v účetnictví?
Pokud upravujeme základ daně fyzické osoby dle požadavků § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů, liší se nám obvykle vyměřovací základy pro zdravotní a sociální pojištění. Zatímco zdravotní pojištění definuje vyměřovací základ jako rozdíl mezi a výdaji, předpisy pro pojistné na důchodové pojištění vážou vyměřovací základ OSVČ na základ daně (tedy částku včetně úprav dle § 23 ZDPř, to znamená se zahrnutím údajů uváděných do tabulky E přílohy č. 1 DP).
1) Zdravotní pojištění
Pro účely zdravotního pojištění je vyměřovací základ, který uvádíte v přehledu pro zdravotní pojišťovnu, definován v § 3b zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, takto: Vyměřovacím základem u osoby samostatně výdělečně činné je… 50 % příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení.
) Důchodové pojištění
Pro účely důchodového pojištění je vyměřovací základ, který uvádíte do přehledu pro ČSSZ, stanoven v § 5b odst. 1 zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, takto: Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti je částka, kterou si určí, ne však méně než 50 % daňového základu; daňovým základem se pro účely tohoto zákona rozumí základ daně nebo DÍLČÍ ZÁKLAD DANĚ stanovený podle § 7 zákona o daních z příjmů z příjmů ze samostatné činnosti PO ÚPRAVĚ podle § 5 a 23 zákona o daních z příjmů…
Zatímco tedy pro účely zdravotního pojištění k úpravám dle § 23 ZDPř nepřihlížíme, pro účely důchodového pojištění zahrnujeme i úpravy dle § 23.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
V Praze jídlo rozváží roboti. „A kurýři nebudou mít co žrát,“ zní od lidí na sítích
Kolik bude stát snížení záloh OSVČ? Je bizarní, že každý tvrdí něco jiného
Nemoc koz ji dovedla k podnikání: Jak Martina založila přírodní lékárnu pro zvířata
AI vyhledávání: Hrozí dezinformační vlna, pokud zaniknou důvěryhodné zdroje?
Přehled změn v důchodech, které začnou platit v roce 2026
Nové zákony s účinností od roku 2026 pro zaměstnavatele
22. 4. 2021 11:01
Dobrý den,
prosím o radu, co vše jde ze zdravotního a sociálního pojištění, které si platí OSVČ do ř. 105 DAP (daňového přiznání) a tím také do odd. E DAP- úpravy podle §5 a § 23 zákona o daních z příjmů zvyšující výsledek hospodaření , zaplacené zálohy na ZP a SP nebo i případný dolatek, který vyjde z přehledů?
Moc děkuji