A vystřídali se nebo byla zaměstnanci vypsáno nové OČR?
Já jsem řešila stejný případ v 2/21. Celou dobu byla doma manželka.... v průběhu února se mi vystřídali (shodou okolností oba pracují u nás) a já jsem za zaměstnance poslala přílohu s rozhodným obdobím jako původně u manželky a brala jsem to jako jeden případ (školy zavřeny od 21. 12. 20) Volala však paní ze sociálky, že musí být rozhodné období 2/20-1/21, když žádá za 2/21......
Hledala jsem info a narazila na vysvětlení MPSV - sice je to k naplnění podmínky věku, ale podstata je v tom STŘÍDÁNÍ (u střídající osoby se posuzuje ke dni převzetí)...- viz:
12. Mám nárok na ošetřovné na dítě, které dosáhlo věku 10 let po 14. 10. 2010 (20. 10.) a já se střídám (od 2. 11. 2020) s manželkou v péči o toto dítě v době, kdy už je starší 10 let? Manželka je zaměstnaná, měla od 14. 10. do 1. 11. nárok na ošetřovné.
Pro střídající osoby v zákoně o nemocenském pojištění platí, že podmínky nároku na ošetřovné se u nich neposuzuje ke dni vzniku sociální události, ale ke dni převzetí dítěte do péče. Splnění podmínek se zjišťuje proto ve Vašem případě k 2. 11. 2020. V tomto dnu je dítě již starší 10 let, nárok na ošetřovné proto nemáte.
Pokud by se Vaše manželka s Vámi opět vystřídala, například od 5. 11. 2020, ošetřovné by jí opět náleželo, u ní se splnění podmínek nároku na ošetřovné posuzuje po celou dobu potřeby péče o dítě i nadále k 14. 10. 2020.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.