Jen přidám dlouholetou zkušenost (poskytujeme účetní služby od roku 1990). Šance, že se spolupráce s hodně problémovým klientem zlepší je celkem mizivá. Měli jsme takových klientů několik. Jeden jediný s léty nějak ,,dospěl" a z velkého nepořádníka se stal skutečně vzorný a pečlivý člověk, na kterého je spolehnutí.
Jednoho jsme si i přes problémy ponechali, ten se nepolepšil vůbec, ale víme, že doklady přinese den před termínem a máme už pro něj vyhrazený čas. :-) S ostatními jsme se se všemi v průběhu let rozloučili (někteří sami skončili s podnikáním).
Ano, i toto řešení mě napadlo - rozloučit se s problémovými klienty. Ale když jsem si rozřadil klienty na ty spolehlivé a na ty nespolehlivé, tak my vyšlo, že bych přišel cca o 52% klientů. Což už by se hodně projevilo na mém podnikání a pak už by asi bylo opravdu lepší skončit a nebo doufat, že budu schopen za ně v krátké době najít náhradu. (což je pro mě docela problém, protože nejsem moc dobrý přes obchod - už víc jak pár lidí říkalo, že se neumím prodat)
To nejste sám, já taky nejsem talent na obchod a na ceny už vůbec ne. Ale on je především problém, že jsou účetní přemnožený druh, takže nová klientela se nezajišťuje snadno. Navíc existuje dost účetních, kteří pracují na cizím a ti ještě kazí ceny, no škoda mluvit. A to už ani nezmiňuji, že v žádném oboru není takový cenový binec jako v našem.
já mám též nemalé zkušenosti, desítky výběrových řízení (cca 450), a kupodivu nejlepší kauf byl kluk hned po škole, během roku překonal znalostmi, výkoností a výsledky i ty "ostřílené účetní " s praxí mnohaletou a představte si i znalostí angličtiny. není to jen o praxi, ale i o inteligenci, analytickém myšlení, touze něco dokázat, vzdělávat se... takže vaše pohrdavé vyjádření jen svědčí o vaší hlouposti a povýšenosti. jak jsem již dříve napsala, byla jste celkem sympatická ženská, ale stala se z vás povýšená zapšklá stařena.
Nepodceňujte mlaďochy, 5 let praxe není zase tak málo, ale hlavně ho to baví!!! Kdo tuhle řeholi dělá s láskou, tak to MD/D + patřičné výkazy, dá levou zadní , k tomu ovšem navrch ještě firemní ERP systém na úrovni správce systému. On je účetní a Účetní - každý pod tímto pojmem může být ten, kdo sotva zvládá faktury a někdo třeba zvládá např. konsolidaci či US GAAB (to uplatní AJ).
Navíc daňový poradce také není k zahození i s kulatým razítkem.
Na volné noze pracuji až s odchodem do důchodu, již víc jak 10 let a tak si mohu dovolit ten přepych- výběr klientů a nemusím se tedy stresovat, že nezvládnu vše v termínech, v naší profesi pevně daných.
Z mé pracovní praxe bohužel ty stresy moc dobře znám, protože jako hlavní účetní, bude muset rovněž bojovat o prvotní doklady s kolegy z jiných oddělení. Každý vidí jen ten svůj bussines a své termíny a tak ty naše požadavky na odevzdání podkladů do určitého termínu, je prostě otravují a zdržují. Navíc ve velkých nadnárodních firmách bývá účetní (měsíční) uzávěrka již 5. pracovní den a někde i dříve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.