Dobrý den,
ještě se k tomu vracím, nyní mi zaměstnavatel řekl že mi omluví 4 hod a zbytek si mám naddělat nejde mi o to co mi zaplatí, ale omluví můžu se obrátit na inspektorát bezpečnosti práce nebo na úřad práce nebo kam od lékaře jsme se vrátili v 13. hodin a mám to skoro 50 km do práce přeci nepojedu na půl hodiny do práce takže bych to chtěla řešit třeba nějakou kontrolou poslat na zaměstnavatele nebo jak prosím o radu
Inspektoráty bezpečnosti práce byly zrušeny v roce 2005, zřejmě jste měla na mysli oblastní inspektorát práce (úřad práce s pracovními podmínkami nemá nic společného).
Překvapila mě vaše věta "... přeci nepojedu na půl hodiny do práce...", k ní vás opravňuje co?
Dáte-li podnět ke kontrole, tak byste měla vědět, že kontrolní orgán nemůže zaměstnavateli uložit nějakou povinnost, to byste se musela obrátit na soud. Na základě podnětu zkontrolují pracovní postupy a v případě zjištění, že zaměstnavatel nedodržuje právní úpravu, uloží mu, aby přijal opatření k nápravě - nápravou by zde byla upravená pravidla pro poskytování volna, prokazování této překážky zaměstnancem, zavedení kontrolních mechanismů apod.
Takže pokud píšete, že byste to chtěla vyřešit kontrolou, tak kontrolou se svého nároku (o kterém již pochybuji) nedomůžete.
Jak jsem vám psala dříve, v žádné situaci není zaměstnanec povinen zameškanou dobu "nadpracovat".
P.S.
A vy u tohoto zaměstnavatele končíte?
jano, já zrovna ve vašem případě zase vidím, co si dovolují zaměstnanci. pokud se "nechci" vracet do práce, tak si vezmu dovolenou. vy jste podle pracovní doby měla ráno nastoupit (pokud nebylo vyšetření naplánováno tak, že byste to do práce vůbec nestihla) a po ukončení doprovodu se do práce vrátit. donést propustku, kde bude označena doba ošetření, a zaměstnavatel je povinen vám "uhradit" tuto dobu plus dobu nezbytně nutnou na dopravení k lékaři a zpět.
Ano, máte pravdu, že někteří zaměstnavatelé si dovolují, co nezná mezí.
Jako příklad bych uvést příklad: výrobní hala, přítmí, jedno pracovní místo vedle druhého, jeden zaměstnanec vedle druhého lisuje nějaké součástky, v uličce prochází "dozor" s vlčákem, odchod na WC jen s tímto dozorcem (a psem). O pracovní době, hygienických podmínkách a dalších souvislostech ani nemluvím. To je podle mě k řešení.
Jani, naprosto vás chápu. Dnes se u odborného lékaře v nemocnici čeká i 8 hodin, možná tomu někdo ani nevěří, ale je to tak.
Někdo tady navrhuje, nechat potvrdit propustku. Kdy? Když si na vyvolávacím zařízení beru lístek, čekání na recepci, než mě zavolají, kde si nachystají teprve kartu, teprve nyní o mě ví, že jsem v systému, uběhlo 40 minut, doby, kterou o mě nikdo nic nevěděl. Jen na lístku z vyvol. zařízení je doba příchodu, která NIKOHO nezajímá, lístek odevzdávám na evidenci.
Sedím v čekárně 6 -8 hodin. Toto mě potvrdí, uvěří KDO? Nyní se dostávám do ordinace, kde jsem cca 20 minut. KDY má doktor potvrdit propustku? V době opuštění ordinace, asi ano, ale kdo uvěří čekací době? Podotýkám, že nejdu z ulice, ale na objednaný čas, který nikdo nedodržuje, přichází akutní pacienti, dále pacienti z oddělení, ty co doveze sanitka -všichni mají přednost. Kdo uvěří čekací době, asi jen ten, kdo ta zažil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.