Dobrý den,
také prodáváme odběrateli v EU, který si osobně odebírá v ČR a sám převáží zboží. Při převzetí zboží podepíše dodací list, jakmile zboží převeze, tak nám odešle prohlášení o převozu zboží a následně mu vystavíme fakturu. Takže máme pouze jeden doklad a to prohlášení odběratele, což nestačí, ale další důkazní prostředek prostě nemáme. Podpis na faktuře jsme zavrhli, protože při převzetí zboží v ČR ještě nedošlo k překročení hranic.
https://www.vasdanovyporadce.cz/dodani-zbozi-do-eu-od-1-1-2020/
pokud nemáte kombinaci důkazních prostředků viz. odkaz, fakturujte s daní ř. 1 DPH
No určitě si to nechte "podepsat" že jste upozornila na nedodržování zákona o DPH, aby to nedopadlo tak, že nakonec všechna doměření 21% dph + penále bude na vás.
Zákony nejsou pro srandu a FÚ na jejich dodržení trvá, jinak by asi nemělo smysl je vydávat, měnit, aktualizovat...…...
Neměli jsme kontrolu. Náš odběratel zřejmě nákupy z EU dává do hlášení, takže není důvod ke kontrole. Jak se ovšem jednatelé a společníci k tomu postaví, až kontrola jednou přijde, to jsem zvědavá. Já pro to víc udělat nemůžu .... pokud mi tu někdo neporadí Dát výpověď. Také se může stát, že se legislativa změní, že se změní výklad úředníků, že s odběratelem přestaneme obchodovat a spousta jiných skutečností. Možná, že se odběratel pokaždé fotí u hraniční značky ČR/SR s otevřeným kufrem plným zboží a vytváří tak důkazní doklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.